Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: index podzapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
nospor
Hejka, mam taką zagwostkę:
Jest sobie zapytanie:
  1. SELECT @nr:=@nr+1,IF(ID=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr),ID FROM f_post WHERE FK_TOPIC=2 ORDER BY f_post.ID ASC

No i ładnie mi bierze index FK_TOPIC.
Explain:
Cytat
idselect_typetabletypepossible_keyskeykey_lenrefrowsExtra
1 SIMPLE f_post ref FK_TOPIC FK_TOPIC 4 const 2 Using where; Using filesort
Wziął mi pod uwagę dwa rekordy.

Daję teraz to w podzapytanie:
  1. SELECT @idnr AS nr FROM
  2. (SELECT @nr:=@nr+1,IF(ID=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr),ID FROM f_post WHERE FK_TOPIC=2 ORDER BY f_post.ID ASC ) podsel WHERE podsel.ID = @id;

I już mi nie uwzględnia FK_TOPIC jako klucza
Cytat
idselect_typetabletypepossible_keyskeykey_lenrefrowsExtra
1 PRIMARY <derived2>ALL(NULL)(NULL)(NULL)(NULL)2Using where
2 DERIVED f_post ALL FK_TOPIC FK_TOPIC 4 118 Using filesort

Bierze pod uwagę wszystkie rekordy (118)

O co chodzi?Mam chwilowe zaćmienie związane z poszukiwaniem samochodu smile.gif

ps: wystarczy ze wywalę ORDER BY ID asc i już gra jak ta lala, szuka po dwóch rekordach.
Czemu normalnie dziala niezależnie od order by, a w podzapytaniu trzeba wywalic order by by poszło normalnie
cojack
Bo orderby nie ma sensu stosować w subquery, chyba że byś tam jakiś limit strzelił ale go nie ma. Dodaj orderby na końcu całego zapytania i będzie działać.
wookieb
Trudno testować bez struktury tabel :/
Jaka wersja Mysql?

DLaczego tak się stało? Możliwe, że z tego powodu iż w pierwszym zapytaniu nie ma zdefiniowanego @id. Optymalizator wyłapuje takie rzeczy i może wywalić takiego ifa. Użyj Explain extended aby zobaczyć różnicę.
nospor
@cojak to że ty sensu nie widzisz nie znaczy że go nie ma winksmiley.jpg
Tutaj jak najbardziej jest sens. A danie tego order by na koncu da zupelnie inny wynik niż oczekiwany.

O to całe zapytanie:
  1. SET @id=5,@nr = 0, @idnr = 0;
  2. SELECT @idnr AS nr FROM
  3. (SELECT @nr:=@nr+1,IF(ID=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr),ID FROM f_post WHERE FK_TOPIC=2 ORDER BY ID ASC) podsel WHERE podsel.ID = @id;

EXPLAIN EXTENDED :
Kod
id    select_type    table    type    possible_keys    key    key_len    ref    rows    filtered    Extra
1    PRIMARY    <derived2>    ALL    null                  null       null     null    2    100.00    Using where
2    DERIVED    f_post    ALL    FK_TOPIC    FK_TOPIC    4        118    1.69    Using filesort

a o to struktura tabeli (wywalilem niepotrzebne pola):
  1. CREATE TABLE `f_post` (
  2. `ID` int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `FK_TOPIC` int UNSIGNED NOT NULL COMMENT 'Id tematu',
  4. `CDATE` datetime NOT NULL COMMENT 'Data utworzenia',
  5. `ACTIVE` tinyint NOT NULL DEFAULT 1 COMMENT '0 - nieaktywny, 1 - aktywny',
  6. PRIMARY KEY (`ID`),
  7. KEY `FK_TOPIC` (`FK_TOPIC`),
  8. KEY `CDATE` (`CDATE`),
  9. KEY `ACTIVE` (`ACTIVE`)
  10. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COMMENT='Tabela posta';
  11.  

edit:
rozwiązaniem było założenie indexu na dwa pola jednoczesnie: na to po którym szukamy i na to po którym sortujemy
  1. ALTER TABLE f_post
  2. ADD KEY CDATE2 (FK_TOPIC,CDATE);

Dałem CDATE gdyż zmieniłem sortowanie na date a nie ID
  1. SET @id=5,@nr = 0, @idnr = 0;
  2. SELECT @idnr AS nr FROM
  3. (SELECT @nr:=@nr+1,IF(ID=@id, @idnr := @nr,@idnr=@idnr),ID FROM f_post WHERE FK_TOPIC=2 ORDER BY CDATE ASC) podsel WHERE podsel.ID = @id;
wookieb
A ja zadam inne pytanie. Co stoi na przeszkodzie aby do tabeli postów dodać kolumnę position oznaczającą pozycję postu w temacie?
nospor
@wookieb bo widzisz, zależy jak leży winksmiley.jpg

No to dodajmy to pole, co się teraz dzieje:
mamy pole POSITION.
Dodajemy nowy post, sprawdzamy jaka jest pozycja ostatniego i dla nowego ustalamy o 1 większą. Ok
Usuwamy post ze środka - musimy wyliczyć na nowo pozycje dla wszystkich postów leżących za usuniętym - też żaden problem.
Chcemy pobrać pozycję posta - jedno proste zapytanie bez babrania się w podzapytania.
=
Same plusy.

Ale......
co, gdy w przyszłości będę chciał rozwinąć forum i dodać np. możliwość okreslania przez użytkowników, w jakiej kolejności chcą wyświetlać posty (rosnąca,malejąca)? Nie będę mógł już skorzystać z POSITION, bo ono będzie tylko dla ASC. A użytkownik wybierze sobie DESC i zonk. Rozwiązaniem byłoby dodanie pola POSITION_DESC.

W sumie to też nie głupi pomysł.
Widzicie jeszcze jakieś przypadki, gdzie POSITION było by złe? jakieś inne wyświetlanie postów? Zazwyczaj to raczej posty wyświetla się po dacie.

Z drugiej strony to podzapytanie co tu przedstawiłem też działa szybko.
wookieb
Probleme jest wyliczanie pozycji dla dużych tematów, w dużym forum. Poza tym nigdy w życiu nie widziałem sensu innego kolejkowania postów niż ASC (desc jeszcze ma sens ale do tego celu również możesz wykorzystać POSITION).
Problemem jest również wyliczanie pozycji posta dla listy tematów (np wyszukiwanie) Wyliczenie pozycji razy liczba tematów na stronie = całkiem sporo zadań dla bazy. Szczerze mówiąc wolę raz przenumerować (bez problemu zaprzęgamy triggery) posty niż ciągłą zabawę z wyliczeniem pozycji.
nospor
Cytat
Problemem jest również wyliczanie pozycji posta dla listy tematów (np wyszukiwanie) Wyliczenie pozycji razy liczba tematów na stronie = całkiem sporo zadań dla bazy
Ale kiedy ty chcesz te wyliczanie pozycji wykonywać? Dla każdego tematu na liście tematów? EEEE, a po co?
wookieb
Na liście wyszukiwania może zaistnieć potrzeba wyświetlenia którym postem w temacie jest znaleziony rekord (może ale nie musi). Po prostu jest to jedno z zagadnień optymalizacyjnych.
Szczerze mówiąc nie chce mi się szukać innych możliwych zastosowań ale tak jak wspomniałem. Lepiej wyliczyć raz i mieć spokój.
nospor
Cytat
Na liście wyszukiwania może zaistnieć potrzeba wyświetlenia którym postem w temacie jest znaleziony rekord (może ale nie musi)
Ale po co?
Weźmy przykład z tego forum:
Na liscie postów (czy na liście wyszukiwania postów) mamy coś takiego jak link do posta:
.....&view=findpost&p=776621
W linku nie ma numeru strony. Na tym etapie nie pobieramy pozycji posta. Wchodząc na link, forum przelicza stronę na której znajduje się post (robi to zapewne na podstawie pozycji posta) i przekierowuje jeszcze raz na ten sam temat ale z uwzględnieniem strony.
No i tu pytanie czy pozycja jest juz zapisana w bazie i poprostu brana, czy też może jest wyliczana gdy ktoś kliknie na ten link.
Wysłałem to pytanie do naszego admina to może się dowiemy jak to jest tu na forum zrobione smile.gif

edit: no i mam odpowiedź od kwiateusza:
w tabeli postów tu na forum nie ma takiego pola jak pozycja. Pozycja jest wyliczana na żądanie. No i jakoś to duże forum sobie z tym radzi.
Tak naprawdę trudno by sobie nie radziło. Weźmy np. to moje zapytanie:
już na dzien dobry ograniczam wyszukiwania tylko do postów należącyc do danego tematu (FK_TOPIC). Przy poprawnych indeksach takie zapytania są naprawdę szybkie.

Dzięki wookieb jednak za dyskusję. Nie powiem, przydała się by spojrzeć na to wszystko pod trochę innym kontem.
wookieb
Znowu się przyczepię smile.gif Kolumna position jest lepsza przy paginacji smile.gif Mogę to szerzej omówić ale jest trochę pisania więc tylko na życzenie smile.gif
nospor
Cytat
Kolumna position jest lepsza przy paginacji Mogę to szerzej omówić ale jest trochę pisania więc tylko na życzenie
Z miłą chęcią wysłucham smile.gif
wookieb
Tabela
  1. CREATE TABLE `paginacja_test` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `pole` varchar(100) NOT NULL,
  4. `id_pomocnicze` int(11) NOT NULL,
  5. `pozycja` int(11) NOT NULL,
  6. PRIMARY KEY (`id`),
  7. UNIQUE KEY `id_pomocnicze_2` (`id_pomocnicze`,`pozycja`)
  8. );

Wypełniamy przykładowymi danymi
  1. $pdo->beginTransaction();
  2. $max = 1000;
  3. $id_pom = 1;
  4. $pozycja = 1;
  5. for ($i=0; $i<1000; $i++)
  6. {
  7. $pdo->query('INSERT INTO paginacja_test (pole, id_pomocnicze, pozycja) VALUES ("'.md5(rand(0, 1000000)).'", '.$id_pom.', '.$pozycja.')');
  8. if ($i%100 == 0) {
  9. $id_pom++;
  10. $pozycja = 1;
  11. } else {
  12. $pozycja++;
  13. }
  14. }
  15. $pdo->commit();

1. EXPLAIN
  2. SELECT *
  3. FROM `paginacja_test`
  4. WHERE id_pomocnicze =5 AND pozycja BETWEEN 60 AND 79
  5. ORDER BY pozycja

Przeskanowanych rekordów 20

1. EXPLAIN
  2. SELECT * FROM `paginacja_test`
  3. WHERE id_pomocnicze =5
  4. ORDER BY pozycja
  5. LIMIT 20
  6. OFFSET 60

Przeskanowanych rekordów 100

W zapytaniu z limit baza szuka wszystkich rekordów z id_pomocnicze = 5, sortuje a następnie odrzuca 60. Jeżeli do warunku dorzucimy dodatkowy warunek wyboru baza danych dzięki indeksowi nie musi znajdywać aż 100 rekordów.

Pozycja wygrywa smile.gif

P.s. Wiem, że się czepiam ale cóż taki już jestem smile.gif
nospor
Hehe, w takim sensie paginacja... smile.gif No tak też można.

Cytat
P.s. Wiem, że się czepiam ale cóż taki już jestem
Ani razu tu nie powiedziałem ze się czepiasz. Wręcz przeciwnie, miło poczytać smile.gif

Ta metoda ma jedną potencjalną wadę: trzeba naprawdę mocno pilnować, by te pozycje były dobrze wyliczone i nie miały żadnych "dziur"
wookieb
Cytat(nospor @ 11.08.2010, 12:49:50 ) *
Ta metoda ma jedną potencjalną wadę: trzeba naprawdę mocno pilnować, by te pozycje były dobrze wyliczone i nie miały żadnych "dziur"

Dlatego w takich miejscach trigger + transakcje wydaje się być nieocenionym skarbem.
nospor
trigger - nie każdy hosting na to pozwala. W zasadzie pracowałem na kilku i żaden na to nie pozwalał
transakcje - forum robię na myisam by szybciej działało. Tam nie ma transakcji smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.