Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: procenty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamilos809
Witam poraz kolejny, z nowym pytankiem hehe...
Tak więc chodzi o to, ze chce zrobić sobie tzw. ranking lub coś w tym stylu. Ogólnie mam tam 5 userów i chce im zrobić taki tam ranking... ale taki żeby każdy głosował no i ok ale jak zrobić żeby system rozdzielał mi sumę głosów(dając na to 30 głosów) na procenty przez wszystkich uzytkowników. Czyli np. 30 to 100% gracz 1 ma 10 głosów, gracz 2 ma 5 głosów itd... i zeby system mi dawał ile to procent. że gracz 1 ma np. 50 % itd...

mam nadzieje, że dość zrozumiale napisałem smile.gif
nospor
Cytat
1 ma np. 50 % itd...

Cytat
Czyli np. 30 to 100% gracz 1 ma 10 głosów
10 z 30 to nie jest 50%.

No a konkretnie to w czym masz problem? Bo nie chce mi się wierzyć, że naprawdę myślisz iz 10 z 30 to 50% więc chyba tak banalne wyliczenia nie powinny być problemem. Więc co nim jest?

ps: przenoszę na przedszkole
wookieb
Człowiek chce się leczyć z alkoholizmu a tu nawet na forum o procentach gadają :/

Z twoim pytanie nie widzę definicji TWOJEGO problemu. Bo poza "chcę" to dałeś swoją listę życzeń. A matematykę w podstawówce zdał?
kamilos809
to był przykład, wiem, ze to nie tyle ale dla przykładu nie będę podawał jakiś tam prawdziwych wyników...
na szybkiego napisałem jakieś tam pierwsze lepsze wyniki i procenty.
A co do waszych wypowiedzi... ogólnie że tak powiem nabijacie postów zamiast pomóc...
nie wiem czy to jest dozwolone no ale...
Wicepsik
Napisz nam z czym masz problem! Czego nie umiesz ?
pedro84
Cytat(kamilos809 @ 11.08.2010, 21:13:45 ) *
to był przykład, wiem, ze to nie tyle ale dla przykładu nie będę podawał jakiś tam prawdziwych wyników...
na szybkiego napisałem jakieś tam pierwsze lepsze wyniki i procenty

Taa...

No ale jakiś problem masz czy się przemyśleniami dzielisz?
nospor
Cytat
ale dla przykładu nie będę podawał jakiś tam prawdziwych wyników...
smile.gif nie będę rozwijał tego tematu choć mnie korci winksmiley.jpg

Cytat
na szybkiego napisałem jakieś tam pierwsze lepsze wyniki i procenty
No ok, ale w czym masz problem? Poważnie pytam bo nie wiem

bo jesli chodzi ci o ten kod:
  1. $procenty = 10/30*100;
to ja ponawiam pytanie wookieba.
wookieb
Może tak samo jak ja jest alkoholikiem? snitch.gif
kamilos809
Dobra, wypowiem sie inaczej, chodzi o to, że z liczby która będzie moim 100% system rozdzieli liczbę procentów poprzez użytkowników... żeby nie było wyjaśnie wam to na prawdziwych procentach bo znowu czepiać się będą:
moja liczba: 100 czyli 100%
gracz 1: 50 (50%)
gracz 2: 25 (25%)
gracz 3: 25 (25%)
i chcę zeby system tak to mi pokazał... ile procent ma kto a nie ja bym musiał mu to naliczać
nospor
No to przecież ci napisałem kod:
  1. $procenty = 10/30*100;

Tak się wylicza procenty. I naprawdę wstyd ze tego nie wiesz.
!*!
wookieb - programista jest jak chirurg... musi pić winksmiley.jpg
kamilos809
no ok, dzięki. No nie wiem jeszcze wielu rzeczy, uczę się tylko tego, czego potrzebuje, nie będe sie uczył całego PHP tylko po to by napisać moduł, gdzie uzywam 10% tej wiedzy...
!*!
A powinieneś nauczyć się całości, żeby mieć podstawy. Głupio piec ciasto nie mając piekarnika.
nospor
Cytat
nie będe sie uczył całego PHP tylko po to by napisać moduł, gdzie uzywam 10% tej wiedzy...
raz, ze to jest podstawa jezyka: umiec pomnozyc i podzielic a dwa ze problem z php nie ma zadnego zwiazku: to jest podstawa matematyki. tak, wyliczenie procentu to matematyka. jedno podzielic przez drugie i pomnozyc przez 100 - no mnie tego w podstawowce uczyli.

A naprawdę nie trzeba byc geniuszem by w php umiec uzyc dzielenia / i mnożenia *. No miej litośc winksmiley.jpg
kamilos809
no ok, pomyśle nad tym. Ogólnie powiem tak: nauczyć się całego PHP... no ok ale nie mam na czym, bo jaką książkę o PHP nie zacznę czytać to ciągle wydaje mi się, że to już umiem i w ogóle...
Kużdo
A myślałem, że jakiś ciekawy temat...

Cytat(kamilos809 @ 11.08.2010, 18:43:36 ) *
no ok, pomyśle nad tym. Ogólnie powiem tak: nauczyć się całego PHP... no ok ale nie mam na czym, bo jaką książkę o PHP nie zacznę czytać to ciągle wydaje mi się, że to już umiem i w ogóle...

Ja jak otwieram Biblie PHP5 i MySQL, to jakoś ciągle się czegoś nowego uczę, a mimo to znam sposób jak napisać to co chcesz napisać... W sumie dobrze napisałeś - wydaje Ci się...

Tu taki mały zarys:
  1. $user1 = 10;
  2. $user2 = 15;
  3. $user3 = 25; //łącznie mają 50 pkt, głosów czy co tam...
  4.  
  5. echo "User 1 oddał ".$user1." głosów, czyli ".$user1 / 50 * 100 ."% całości.<br />";
  6. echo "User 2 oddał ".$user2." głosów, czyli ".$user2 / 50 * 100 ."% całości.<br />";
  7. echo "User 3 oddał ".$user3." głosów, czyli ".$user3 / 50 * 100 ."% całości.<br />";
!*!
kuzdo - mogłeś jeszcze to zsumować boby się te 50 nie powtarzały winksmiley.jpg
Kużdo
Nie będę mu życia utrudniał biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.