Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Prosta funkcja -> nie działa..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ramzaa
Ah.. już kurde nie mogę z tym. Siedzę nad tymi zakichanymi 20 linijkami już prawie 3 godziny i nadal nic nie wymyśliłem. Nie wiem, może z przemęczenie już w ogóle nie myślę..

Próbuję zrobić funkcję w klasie, odpowiadająca za wyświetlanie informacji o userze. Funkcja, a w zasadzie metoda, jest o tyle trudniejsza, że ma pokazywać dwie wersje: raz dla zalogowanego użytkownika, dwa dla wybranego użytkownika. Niestety menda zwraca mi "Array", już sam nie wiem co jest nie tak.

1. public function getUserInfo($username, $t='username') {
  2.  
  3. switch ($t) {
  4. case 'username':
  5. $this->user = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `username`='$username'"));
  6.  
  7. break;
  8. default:
  9. $this->user = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `username`='$username'"));
  10.  
  11. break;
  12. };
  13.  
  14. return $this->user;
  15.  
  16. }

A wywołanie wygląda tak:

1. $user = new user;
  2. $username = $_SESSION['username'];
  3. echo $user->getUserInfo($username, 'group_id');

Przepraszam za chaotycznie nie estetycznie napisany skrypt, ale jak to się mówi "jest po przejściach".

Proszę o jakiejś wskazówki, ew. poprawiony skrypt.
Z góry dzięki.
Wicepsik
zapraszam do manuala mysql_fetch_array
Ramzaa
Wicepsik, z całym szacunkiem, ale to NIE MOŻE chodzić o mysql_fetch_array. Tu gdzieś błąd w funkcji musi być..
Wicepsik
mysql_fetch_array — Zapisuje wiersz wyniku w tablicy asocjacyjnej, numerycznej lub w obu
Ramzaa
No jak najbardziej, ale w takim razie jak do tego mam się odwołać?
Wicepsik
  1. $userr = $user->getUserInfo($username, 'group_id');
  2. echo $userr['username'];
  3. print_r($userr);
Ramzaa
Prawie, że sam na to wpadłem, analizując szósty raz Twój poprzedni post. Wymyśliłem coś takiego $user->$user['username'] i działało, bo w zapytaniu zmieniłem WHERE `username` = 'login', ale nie wiedziałem co zrobić, żeby pokazywało tego usera co jest w danej zmiennej. Oczywiście mi pomogłeś, za co wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.