Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTML5 i CSS3 - używać czy jeszcze się wstrzymać?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
r4xz
HTML5 i CSS3 - większe możliwości, wygodniejsze pisanie, ale czy na pewno warto?
czekam jakie jest wasze zdanie na ten temat. według mnie to póki co leży i kwiczy i będzie tak przez długi okres czasu, a to za sprawą IE.
Crozin
To, że użytkownicy IE nie zobaczą ładnych zaokrąglonych rogów czy tekst nie będzie miał efektu "wklęsłości" to już ich problem... czasy pisania "pixel-perfect" minęły...
erix
~Crozin, ale CSS3/HTML5, itp, to nie tylko zaokrąglone rogi... winksmiley.jpg

Są jeszcze transitions, web workers, local storage, multiple backgrounds, chyba XmlHttpRequest2 (cross domain) i sporo innych. A nie wszystkie nowoczesne przeglądarki już obsługują większość z tych technologii.

Ja się jeszcze wstrzymuję.
toel
Ja jestem jak najbardziej, za używaniem tych technologii gdzie się da (oczywiście w ramach faktycznej potrzeby, a nie "byle było").
Im więcej osób będzie używać danej technologii, tym więcej 'gigantów' będzie zainteresowanych wsparciem. No bo po co mają spędzać dni i noce na implementowaniu czegoś z czego nikt nie chce korzystać ?

A druga rzecz jest taka, że sytuacja się poprawia: ff4, ie9, nowy chrome - każda z tych przeglądarek będzie posiadać (lub posiada w obecnych releasach) większą niż dotychczas obsługę css3 i html5 (w tym wiodącą ma być właśnie ie9 co mi się nie mieści w głowie winksmiley.jpg ). A że są osoby, które używają starszych wersji? No cóż - najwidoczniej nie jest to target zaokrąglonych boxów itp. bajerów (uogólniając są to albo np. osoby korzystające z danej przeglądarki np. w banku [ gdzie upgrade przeglądarki na której działa jakiś crm to łańcuch wydatków ] ; osoby korzystające z nielegalnej wersji systemu z ograniczonym upgradem np. ie ; osoby nieświadome ["a to da się zmienić ten internet ? winksmiley.jpg" ] - im to nie będzie przeszkadzać tongue.gif )
zelu
Cytat(toel @ 18.08.2010, 16:20:42 ) *
osoby korzystające z nielegalnej wersji systemu z ograniczonym upgradem np. ie

badzIEwie można sciagnac i zrobic update za free winksmiley.jpg
Crozin
Cytat
~Crozin, ale CSS3/HTML5, itp, to nie tylko zaokrąglone rogi...
Ah, źle napisałem swój post:

Strona powinna być czytelna, tj.: w ogóle mieć ręce i nogi (nie koniecznie sam układ musi być taki sam) na nieco starszych przeglądarkach/ie. Brakiem detalami o których wspomniałem nawet w nowych przeglądarkach nie ma się co przejmować za bardzo. Co do elementów JS wprowadzanych przy okazji HTML5 - to należy zachować umiar... "aplikacja" powinna działać na przeglądarkach typu Firefox/Chrome - bardzo dobrze by było jakby również i Opera/Safari nie pozostawały na lodzie. IE - niekoniecznie, chociaż to oczywiście nie zawsze jest decyzja dewelopera...
r4xz
tylko mój problem nie ogranicza się do niezaokrąglonych rogów etc. na chromie, operze, ff (wszystkie te przeglądarki w najnowszej wersji) wszystko działa jak najbardziej ok, jednak na IE6 oraz IE8 tak jakby w ogóle nie czytało stylów. może źle importuje albo ie wymaga "innego" oznaczenia?
  1. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="default.css" />
Crozin
1) HTML5 nie wymaga atrybutu type dla stylów CSS.
2) Coś innego musi być przyczyną, bo kod, który podałeś jest prawidłowy
zegarek84
Cytat(r4xz @ 18.08.2010, 17:36:59 ) *
tylko mój problem nie ogranicza się do niezaokrąglonych rogów etc. na chromie, operze, ff (wszystkie te przeglądarki w najnowszej wersji) wszystko działa jak najbardziej ok, jednak na IE6 oraz IE8 tak jakby w ogóle nie czytało stylów. może źle importuje albo ie wymaga "innego" oznaczenia?
  1. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="default.css" />
nie piszę w html5 ale wiadomo jaki doctype musi być... konstrukcja dokumentu też jest inna - skoro tak na ie pasuje skożystać ze skryptów by przeglądarka rozpoznała pewne elementy html - jest ich kilka w sieci... ale najciekawszy moim zdaniem projekt to ten rozwijany od dawna gdy jeszcze o html5 w zasadzie się nie wspominało...
ie7-js
r4xz
Cytat(zegarek84 @ 18.08.2010, 18:10:47 ) *

i właśnie w taki sposób rozwiązałeś mój problem czy stosować html5...

100x dzięki! winksmiley.jpg
erix
No tak, ale to nadal wymaga JS do osiągnięcia normalnego wyglądu strony...
devnul
@erix: i co z tego? nikt praktycznie nie wyłącza JS bo jest on niemal wszędzie, a że IE będzie musiało trochę dodatkowych skryptów przetworzyć? Albo idziemy do przodu albo stoimy w miejscu (znaczy, cofamy się)

Od siebie dodam jeszcze http://code.google.com/p/html5shiv/ i polecam lekturę http://perfectionorvanity.com/html5.html

//edit:
No i jest jeszcze http://css3pie.com/ - dla tych co chcą mieć border-radius i inne szmery bajery w IE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.