Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wykrywanie wejscia na swoja strone poprzez telefon komorkowy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Niedawno pytalem jak robic strony wap, no i dzieki Waszej pomocy juz pierwsza stworzyle, tylko zastanawia mnie czy jest jakis skuteczny sposob,
aby wchodzac na adres nazwa.pl, skrypt (np. php) automatycznie wykrywal, czy wchodzacy uzywa komorki, czy komputera i odpowiednio zareagowal (w przypadku komorki, odeslal delikwenta na subdomene wap.nazwa.pl).
Wiem o zmiennej globalnej USER_AGENT, no ale nie bardzo jestem do tego przekonany, czy to daje wzgledna pewnosc?
No a jesli tak, to jak z tej zmiennej wyciagnac informacje, ze dana przegladarka, to telefon komorkowy? Bo prawde mowiac, te nazwy sa tak dlugie i rozne, ze trudno jest z tego cokolwiek odczytac - oczywiscie dla mnie, zielonego w temacie winksmiley.jpg
Ja bardziej myslalem o sprawdzaniu rozdzielczosci, bo to raczej daje mi 100% pewnosc, ze dany klient uzywa komorki, bo rozdzielczosci ponizej 800x600 juz nikt na komputerze raczej nie uzywa winksmiley.jpg Tyle tylko, ze rozdzielczosc mozna sprawdzic z tego co mi wiadomo, przy uzyciu javyscripta, a niektore telefony nie maja obslugi js, wiec to raczej odpada.
Co o tym myslicie? Macie jakies lepsze sposoby?
Pozdrawiam
erix
get_browser

ale manual jest lekko nieaktualny, w komentarzach jest to, co trzeba:
Cytat
Array
{
[browser_name_regex] => ^mozilla/5\.0 (x11; .*; .*linux.*; .*; rv:1\.9\..*) gecko/.* firefox/3\.5.*$
[browser_name_pattern] => Mozilla/5.0 (X11; *; *Linux*; *; rv:1.9.*) Gecko/* Firefox/3.5*
[parent] => Firefox 3.5
[platform] => Linux
[browser] => Firefox
[version] => 3.5
[majorver] => 3
[minorver] => 5
[frames] => 1
[iframes] => 1
[tables] => 1
[cookies] => 1
[javaapplets] => 1
[javascript] => 1
[cssversion] => 3
[supportscss] => 1
[alpha] =>
[beta] =>
[win16] =>
[win32] =>
[win64] =>
[backgroundsounds] =>
[cdf] =>
[vbscript] =>
[activexcontrols] =>
[isbanned] =>
[ismobiledevice] =>
[issyndicationreader] =>
[crawler] =>
[aol] =>
[aolversion] => 0
}
kaźmirz
Dziękowaćexclamation.gif! biggrin.gif
GyniO
Że tak spytam, jak należy tego użyć?

1. $browser = get_browser(null, true);
  2. print_r($browser);

Bo dostaje następujący wynik:
Cytat
Warning: get_browser() [function.get-browser]: browscap ini directive not set in /home/xxx/public_html/index.php on line 4
erix
W manualu jest jak byk napisane:
Cytat
Note:

In order for this to work, your browscap configuration setting in php.ini must point to the correct location of the browscap.ini file on your system.

browscap.ini is not bundled with PHP, but you may find an up-to-date » php_browscap.ini file here.

While browscap.ini contains information on many browsers, it relies on user updates to keep the database current. The format of the file is fairly self-explanatory.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.