oto prosty formularz który próbuję umieścić na stronie i kilka innych plików projektu(potrzebnych do zrozumienia tematu):
lib/form/ProstaWyszukiwarkaForm.class.php <?php class ProstaWyszukiwarkaForm extends sfForm { public function configure() { 'igla' => new sfWidgetFormInput(), )); )); $this->widgetSchema->setNameFormat('szukane[%s]'); } } ?>
[i]apps/frontend/modules/pierwszy/actions/actions.class.php[/i] class ofertyActions extends sfActions { public function executeIndex(sfWebRequest $request) { $this->Ofertas = OfertaPeer::doSelect(new Criteria()); $this->form = new ProstaWyszukiwarkaForm(); } }
apps/frontend/modules/pierwszy/actions/actions.class.php <table id="job_form"> <tfoot> <tr> <td colspan="2"> <input type="submit" value="Szukaj"/> </td> </tr> </tfoot> <tbody> </tbody> </table> </form>
Przy próbie odpalenia stronki dostaje tak błąd:
Catchable fatal error: Argument 1 passed to url_for_form() must be an instance of sfFormObject, instance of ProstaWyszukiwarkaForm given
gdzie jest błąd, przecież mój formularz rozszerza klasę sfForm?
Najprawdopodobniej stworzę znacznik form w templatce z palca, jak robiłem do tej pory ale teraz chciałem wreszcie obczaić te helpery formularzy.