Cytat(piku235 @ 21.08.2010, 22:20:01 )

Witam wszystkich, otóż chcę sprzedawać wraz ze znajomym własny system CMS. Otóż jaki typ licencji zastosować i jak mniej więcej taką licencję napisać. Na prawie wogule się nie znam, dlatego pytam. Wiem, że dużo było tematów tego typu, ale żaden nie zawierał sensownej wypowiedzi. Znalazłem licencje typu EULA i każdy radzi, żeby samemu napisać taką licencję. Co mi daje napisanie takiej licencji w świetle prawa, czy takie aplikacje po prostu trzeba jakoś rejestrować.
W świetle prawa to Ty jesteś autorem skryptu i co za tym idzie posiadasz do niego prawa autorskie i autorskie majątkowe (chyba, że ograniczają Cię licencje lub prawa, którymi są obciążone biblioteki, części "obcego" kodu itd.). To jak będziesz swoimi prawami dysponował (po części) może określić licencja. Zasadniczo osoby korzystające z Twojego dzieła są zobligowane do użytkowania go w sposób wyłącznie taki - na jaki pozwala im Twoja licencja.
Co Twoja ortografia "wogule ma do tematu"? Pokazuje, że zasadniczo masz gdzieś osoby czytające Twój post i starające Ci się w jakiś sposób pomóc. Może też dać mały pogląd na Twoje "okrzesanie umysłowe" i kilka innych rzeczy. Nie rozumiem dlaczego osoba, która strzeli przysłowiowego orta - zamiast przyznać się do błędu, brnie dalej sugerując, że Jej pisownia nie ma tu nic do rzeczy. Każdy może popełnić błąd i nie jest to nic zdrożnego, dopóty dopóki potrafimy się kajać i poprawić

. Ot co!