Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak odmieniać polskie rzeczowniki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sweter
Witam,
tworzę portal i postanowiłem zrobić mu duże usability i zamiast tekstu np.
Cytat
Dodałeś komentarz do profilu użytkownika Jan Kowalski.

chciałbym, żeby było
Cytat
Dodałeś komentarz do profilu Jana Kowalskiego.

Dla tego chciałem się Was zapytać czy ktoś z Was już coś podobnego robił (może użyczył by mi skryptu smile.gif).
Oczywiście będę próbował napisać skrypt samodzielnie, jednak będę potrzebował informacji jakie końcówki będzie miał dany rzeczownik we wszystkich przypadkach.
Może znacie jakieś informacje na ten temat, bo sam przekopałem Google i nic z tego sad.gif
phpion
Według mnie zadanie karkołomne. Lepiej pozostać przy formie "użytkownika Jan Kowalski". Można oczywiście przyjąć zasadę np. dla męskich imion dodawać "a" na końcu (Tomasz -> Tomasza), ale co jeśli ktoś wpisze inną formę imienia (Tomek -> Tomeka)? Reasumując: daruj sobie smile.gif
thek
To polecam sięgnięcia do "Słownika odmiany wyrazów trudnych". Szkoda, że nie mam u siebie w domu obecnym, bo zostawiłem jakieś 200km stąd smile.gif Wiem, że na samym początku masz jakoś 20 tabel z odmianami we wszystkich przypadkach. W treści odwołuje Cię do określonej tabeli odmiany. Chodzi o sprawdzanie czy wyraz jest męski, żeński, żywotny, nieżywotny bądź jakieś jeszcze inne kryteria się uwzględnia. Masz tutaj takie tabele. Mam nadzieję, że zrozumiesz o co w nich chodzi smile.gif http://grzegorj.w.interia.pl/gram/pl/odmiana1.html

Ciebie akurat na bank zainteresuje tam link i dwa kolejne związane z imionami -> http://grzegorj.w.interia.pl/gram/pl/przyp1.html
Wykrywacz
Albo ustawiasz przy rejestracji konieczność oznaczenia płci.

A potem przy rejestracji jak pacjent wpisuje ci imię, sprawdzasz czy == temu co masz w tablicy/bazie, jak nie to jedziesz od tyłu substr + like '%%'. Jak znadziesz właściwe to wyświetlasz pacjentowi że zostanie wpisany jako Wojciech a nie Wojtaszek jak wpisał.

No a jak masz już potem po rejestracji dane uschematyzowane to i problemu z odmianą niema.
thomson89
Możesz też zrobić dodatkowe pole w bazie danych o nazwie, np. 'imie_odmiana'. Jak się ktoś zarejestruje to system wyśle ci emaila wraz z linkiem do strony gdzie ty będziesz musiał wpisać odmianę dla jego imienia.

Zawsze jakiś sposób, ale przy kilkunastu rejestracjach dziennie dry.gif
Spawnm
to już lepiej osobna table `imie` , `odmiana` którą sobie uzupełni .
athabus
Wg. mnie gra nie wart świeczki - kiedyś próbowałem napisać skrypt dający propozycje synonimów dla słów w różnych przypadkach (nie tylko mianowniku) i ogólnie jest z tym wielka masakra ;-) Jedyny dający dobre rezultaty sposób to baza słów wraz z odmianą, która raczej nie jest dostępna za darmo (a przynajmniej ja nie znalazłem). Zdaje się, że z PWN'u można zakupić różne bazy słownikowe wraz z odmianami, ale raczej nie są to niskie kwoty.

Przy małej liczbie rejestracji można pokusić się o tworzenie takich zestawów ręcznie dla każdego użytkownika- po jakimś czasie 95% wpisów będzie już można robić automatycznie na podstawie wcześniej wpisanych danych.
SHiP
Nie da się tego tak łatwo zrobić ponieważ angielskie imiona odmienia się już inaczej tj. przy użyciu apostrofu - Steve Jobs, ale Steve'a Jobsa.

Ja jestem za tym aby stworzyć tabelę odmian dla każdego użytkownika oraz ewentualny przycisk zmiany odmiany dla wszystkich(coś jak wiki) bo właściciel imienia nie zawsze ma na to czas i chęci.
Asmox
To ja proponuje olać odmiany i napisać, że "Pomyślnie dodano komentarz", albo w ogóle nic nie pisać, tylko dać odświeżenie i od razu będzie widać, że się dodało komentarz.
Żeby nie było, to jeszcze moja propozycja na odmiany to wrzucenie popularnych imion to tabelki razem z odmianami (chyba już tak proponowali, zgadzam się z tym).
thek
Idąc jeszcze do odmian... http://www.tvp.pl/wiedza/jezyk-polski/slownik-polskopolski Polecam odcinek 30, 54 i 60 smile.gif Program lubię oglądać i moim zdaniem jeden z niewielu sensownych w tvp :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.