Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rekordy MX wskazujące na 2 różne serwery
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
czachor
Wie ktoś, czy jest możliwość skonfigurowania strefy DNS w ten sposób, że rekordy MX będą wskazywały na dwa różne serwery? Chcę mieć część skrzynek pocztowych na home.pl, a część na gmailu... Kombinowałem, ale nie mogę tego zrobić... Pytanie, czy to jest po prostu niemożliwe, czy home.pl blokuje taką możliwość?
bim2
Wydaje mi się że nie da rady, bo skąd po rekordzie dns ma być wiadome którą skrzybkę wybrać. Ja rozwiązałem to tak, ze trzymam all na gmailu i tam 2 konta przekierowuje na inną skrzynkę. Ogólnie, potrzebne ci bedzie przekierowanie poczty.
flashdev
Cytat(bim2 @ 25.08.2010, 23:38:07 ) *
Wydaje mi się że nie da rady, bo skąd po rekordzie dns ma być wiadome którą skrzybkę wybrać. Ja rozwiązałem to tak, ze trzymam all na gmailu i tam 2 konta przekierowuje na inną skrzynkę. Ogólnie, potrzebne ci bedzie przekierowanie poczty.

Podpisuję się pod tym. Powiem więcej. Nawet na pewno nie jest to możliwe.
Z dodatkowych rozwiązań moge podpowiedzieć też takie:
Jedną ze skrzynek trzymasz pod adresem *@domena.pl, a drugą pod subdomeną np. *@2.domena.pl.
yevaud
mozesz wskazac na kilka serwerow, ale wtedy kazdemu z nich musisz przypisac priorytet. Kolejne serwery beda dobierane wtedy gdy serwery z nizszym priorytetem(wazniejsze) nie beda dostepne
czachor
Dzięki wszystkim. Home.pl właśnie mi też odpowiedział, że nie jest to możliwe sad.gif
SHiP
A nie możesz wszystkich skrzynek mieć u siebie na serwerze a na gmailu ustawić importowanie poczty z tego serwera. Ja tak mam zrobione dla srodek.info i całość działa idealnie.
qwerty1440
wszyscy sie mylicie, sa bowiem 3 opcje:
1) subdomeny: mail@domena.pl oraz mail@sub1.domena.pl i mail@sub2.domena.pl
2) kazdy szanujacy sie serwer dns ma mozliwosc ustawienia wiecej wpisow MX wraz z preferencjami (priorytet). w przypadku gdy ten z najwyzszym priorytetem nie odpowie poczta zostanie sierowana do nastepnego w kolejnosci
3) round-robin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.