Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: VAT na książki od stycznia...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
outsider
Co sądzicie o opodatkowaniu książek (ogólnie prasy, prawdopodobnie) ? Ma to być 8%, być może dla kogoś mało, ale równie dobrze mogliby obniżyć emeryturę byłym SB-kom winksmiley.jpg

// miałem dać do Hydepark, jak tutaj nie pasuje to przenieście
vokiel
Ponoć statystycznie, w Polsce, w 2009 r mniej niż 50% osób przeczytało książkę.
Gdzieś niedawno czytałem, że jak w innych krajach UE wchodził podatek na książki, to spadała sprzedaż mniej więcej o wielkość % stawki VAT. Z tego wynika, że ilość czytanych książek w PL (chociaż i tak jest jedną z najniższych w UE) jeszcze spadnie.

Druga sprawa to odbiorcy, co innego np ja, jeśli mam ochotę, to mogę sobie kupić książkę Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty, ale jeśli nie mam kasy, albo nie mam chęci to nie musze. Gorzej mają uczniowie, studenci itd, bo większość z nich przez bzdurne zarządzenia musi po prostu kupić te książki. I te osoby mają najbardziej "nie jest dobrze"
mike
Nakładanie kolejnych podatków to nic innego jak obnażenie nieudolności rządku.
Łatwo jest wyciągnąć kasę po cudze. Dużo łatwiej niż przebudowanie własnego budżetu.

Podobnie jest z paliwem. Około 75% ceny litra paliwa to podatki w różnych postaciach.
Nikt rozsądny nie powinien się na to godzić i należy głosować na polityków, którzy stoją w opozycji do takich działań rządu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.