Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pobrać wartość pola i indeks tego pola
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pisulski
Witam
W skrypcie mam 2 formularze.
Formularz pierwszy (umożliwia wybranie opisu z bazy danych do edycji) ma pole <select> wypełniane danymi z tabeli z bazy danych. Dane ładnie wyświetlają się w formularzu. Po wyborze pewnej wartości (zawasze jednej) z formularza i zatwierdzeniu poprzez kliknięcie na przycisk "wybierz" zrobiłem tak że pojawia się drugi formularz z wybraną wartością do edycji.

Jednak moje pytanie brzmi. Jak przekazać do tego drugiego formularza nie tylko wartość edytowanego pola ale także klucz z tabeli odpowiadający tej jednej edytowanej wartości, czyli klucz dla dokonanego wyboru z pola <select> z formularza pierwszego?
Proszę o pomoc, właściwie przykład obsługi pola <select name="przyklad"> <?php ?></select>
Może jest jakiś inny sposób na wyłuskanie klucza z tabeli dla wybranej wartości z pola <select>? Nie chciałbym stosować kolejnej instrukcji typu select opis_id form opis where... , jednak wolałbym aby ktoś kto się zna pokazał jak to zrobić np za pomocą tablic.
maly_swd
  1. <select name="id">
  2.  
  3. <option value="2">Film</option>
  4. <option value="3">Ksiazka</option>
  5. <option value="5">Obrazek</option>
  6. <option value="8">inne</option>

Teraz po wybraniu i zatwierdzeniu w $_REQUEST['id'] masz ID wybranego elementu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.