Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gra internetowa a prawo
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mefiuu
Witam. Mam pytanie do forumowych prawników. Powiedzmy, że stworzyłem grę internetową (ot, mmorpg), jednak przyniosła ona dość duży sukces, bo jest w sumie grą mmorpg ale z elementami, których nie było w innych grach. Gra przynosiła zyski, małe bo małe, ale w końcu ludzie płacili za to i owo (głównie konta premium, premium sms za które gracze dostawali kasę, rzeczy etc oraz za reklamy). Teraz planuję zakończyć zabawę z grą, a w regulaminie było zawarte że mogę wyłączyć grę bez podania przyczyny, bądź też nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne przestoje w funkcjonowaniu gry to z powodu awarii serwera, ataku hakerów itp. Teraz moje pytanie - czy mogę sobie wyłączyć tą, z założenia darmową, grę, w którą niektóre osoby wpłaciły swoje pieniądze ot tak? Bo w sumie niektórzy ponosili jakieś tam koszty (z własnej woli no ale). Z założenia to gra darmowa, a tylko dodatki płatne.
Kocurro
W sumie to zależy jak dobrze napisałeś regulamin itp. Ogólnie to zawsze mogą Cię do sądu podać - jeśli masz dobry regulamin to na pierwszej rozprawie sprawie upadnie, jeśli nie masz dobrego regulaminu lub co gorsza naruszyłeś jakiekolwiek jego postanowienia to leżysz.

Nie zapomnij też o tym, że Urząd Skarbowy może Ci zrobić jesień średniowiecza -to nic,że ludzie wpłacali po 5 pln i łącznie jest poniżej limitu, jeśli Urząd Skarbowy uzna, że pobierałeś (nawet dobrowolne) opłaty w sposób ciągły i nie odprowadziłeś z tego tytułu podatków to leżysz. Jeśli zaś płaciłeś podatki od tych wpłat to jeszcze Zakład Ubezpieczeń Społecznych upomni się o swoje składki ponieważ nie miałeś zarejestrowanej działalności a co za tym idzie nie płaciłeś podatków a przecież prowadziłeś de facto działalność.

Ogólnie - wróżenie z fusów, za dużo zmiennych by móc bez szklanej kuli odpowiedzieć.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.