Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Obrazki] za duży rozmiar...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Asmox
Witajcie
Wczoraj pościągałem sobie trochę tekstur typu High-Resolution. Jednakże coś dziwnego się zaczęło dziać z moim szablonem, na który wrzuciłem te tekstury. Weźmy pod uwagę, ile czasu zajmuje pokazanie strony po kliknięciu na kartę (zwyczajne przełączanie się między stronkami np. w FF). Ułamek sekundy. Na mojej stronie trwa to obecnie mniej-więcej 1.5s, co według mnie jest porażającym wynikiem. 2 razy tyle trwa wczytanie strony z lokalnego serwera. Jest to stanowczo zbyt dużo.
Zacząłem podejrzewać, że te obrazki są zbyt ogromne. Średnia rozdzielczość wynosi 1500 x 3000 px a rozmiar takiego obrazka to około 4,5 MB. Pewnie trzeba je skrócić. Tylko potrzebuję jakiś wskazówek, bo nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
1. Jakiś program z funkcją kadrowania
2. Mam nadzieję, że nie będzie potrzebny, ale jeżeli tak to program do kompresji obrazków.
Proszę o pomoc, bo do tej pory nie bawiłem się z takimi programami i ogólnie mam małe pojęcie o grafice.
Berg
1. GIMP
2. GIMP
Z darmowych kombajnów chyba jeden z najlepszych smile.gif. O ile sensownie ukrócisz wymiary obrazków to sama kompresja nie będzie potrzebna. Z wykorzystaniem obrazków o takiej rodzielce musisz poczekać jeszcze kilka(naście) lat winksmiley.jpg
Asmox
Ok, dzięki za pomoc :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.