Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Data i czas
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Rewil
Kombinuję z bazą i takie mnie nachodzi pytanie:
Mając ustawione TIME otrzymujemy taki wynik:
0000-00-00 00:00:00
No, tak ale czy dało by się go modyfikować jak time() z php?
Chodzi mi o wyświetlanie z bazy i konwertowaniu ze strony php polegającym coś w tym stylu: date("d-m-Y",'czas_z_bazy');
Czy trzeba samemu sobie napisać coś do konwertowania, bo znaki w sumie nigdy się nie zmieniają więc...

Zależy mi głównie na czymś takim że mam 2 rekordy, jeden mega dokładny z czasem, a drugi tylko z datą z owego dnia.
wookieb
strtotime i jedziesz.
Bardzo fajnym narzędziem do pracy na datach jest po prostu http://php.net/DateTime
Rewil
Mając TIMESTAMP w bazie ustawione, jak mam zapytać żeby pobrał wszystkie wyniki które powstały przez ostatnie 24h?
vokiel
Tu masz listę funkcji z kategorii Date and Time, warto się zapoznać. Znajdziesz tam kilka różnych możliwych rozwiązań.
Rewil
  1. SELECT * FROM `stats_wyswietlenia_ogolne` WHERE time <= LAST_DAY(NOW())

Naskrobałem coś takiego, ale pomimo tego że błedu nie ma datę:
2010-09-10 20:59:58
2010-09-15 21:00:02
Wyświetla... przypominam że mamy 17.
W time, mam TIMESTAMP.

Próbowałem też intervalem ale cos mi nie działa, może ktoś podać przykłady? Bo strona Vokiela zawiera dużo, ale mało ściśle.(Tak, nie umiem szukać ;]).
vokiel
Cytat(Rewil @ 17.09.2010, 17:25:22 ) *
Mając TIMESTAMP w bazie ustawione, jak mam zapytać żeby pobrał wszystkie wyniki które powstały przez ostatnie 24h?

Jeśli chcesz pobrać wyniki powstałe przez ostatnie 24h to logicznie myśląc musisz pobrać te których data+24h>= aktualna data
Czyli możliwe rozwiązania

1. SELECT * FROM `stats_wyswietlenia_ogolne` WHERE DATE_ADD(`time`,INTERVAL 24 HOURS)>=NOW()

1. SELECT * FROM `stats_wyswietlenia_ogolne` WHERE `time`>=DATE_SUB(NOW(),INTERVAL 24 HOURS)

1. SELECT * FROM `stats_wyswietlenia_ogolne` WHERE (`time` + INTERVAL 24 HOURS) >=NOW()

1. SELECT * FROM `stats_wyswietlenia_ogolne` WHERE `time`>=(NOW()-INTERVAL 24 HOURS )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.