Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: facebook - profil,strona firmowa, strona spolecznosciowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Z racji iż jestem człowiekiem starej daty to te wszystkie nowinki to dla mnie black magic winksmiley.jpg
A już ciut poważniej: o co biega z tymi stronami spolecznosciowymi czy też stronami firmy na Facebooku. Czytam i czytam i mam mętlik co wybrać. Może na moim przykładzie:
mam stronę nospor.pl. Prowadzę tam devbloga, publikuję moje rózne klaski. Mam tam forum. Mam też stronę z ofertą: nospor.pl/oferta.html gdzie raz na jakiś czas komuś jakiś serwisik zrobię.

No i powiedzmy, że chcę założyć profil na facebooku by teoretycznie poszerzyć zakres odbiorców.
Co mam założyć? Stronę spolecznosciową czy stronę firmową? Rozumiem, że mój profil muszę założyć tak czy siak niezależnie od tego jaką stronę chcę utworzyć?

edit: po kolejnej lekturze myślę, ze mam założyć stronę spolecznościową, gdzie będę wskazywał na nospor.pl
Jeśli zaś zalożę własną firmę, gdzie w pełni będę z tego zył to załoze jeszcze strone firmową i będę wskazywał np. na firma.nospor.pl
Dobrze myślę?
LBO
Ja bym stawiał na stronę oficjalną.

Co do problemów z nadążaniem za Fb, to nie tylko ty masz z tym kłopoty <głaszcze> smile.gif

Cytat(nospor @ 14.09.2010, 11:12:03 ) *
[...] publikuję moje rózne klaski.

znaczy się classy? snitch.gif
nospor
@lbo czemu akurat ten wybór? Myślałem, że strona oficjalna to głównie strona firmowa. Rozumiem, że się mylę?

Cytat
znaczy się classy?
Hmm... nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz. Przecież wiesz co tam publikuje smile.gif

edit: chyba ze mam wybrać stronę oficjalną a w niej "Marka, produkt lub organizacja:" oraz kategorie "strona internetowa", tak?
nasty
@nospor, niekoniecznie. Na Facebook nawet penis ma swoją oficjalną stronę winksmiley.jpg
http://www.facebook.com/pages/penis-D/131748220198240
wookieb
Tak
I wtedy pamiętaj też o używaniu http://developers.facebook.com/docs/opengraph
LBO
Cytat(wookieb @ 14.09.2010, 11:33:47 ) *

.. poprzez OAuth smile.gif
Lethys
Nospor dzięki Fb można pozyskać dużo nowych klientów/odbiorców. Postaram sie to wam wyjasnic najprosciej jak sie da tongue.gif

Jak dobrze pamietam to mnie uczono zeby robic strony firmowe bo strony spolecznosciowe maja jakies tam wybrakowane opcje.

Zalozenie jest takie ze robisz na facebooku fanpage (profil swojej strony) ktory przykladowo nazywa sie nospor, na swojej stronie zamieszczasz link do zapisu do fanpage'u badz gotowa ramke ktora pokazuje ile osob lubi Twoj fanpage + ostatnie newsy z fanpage'a.

Osoby ktore maja facebooka oraz wchodza na Twoja strone moga kliknac "lubie to" co czyni ich Twoimi fanami. Teraz sa na Twojej liscie na FB.

Jak napiszesz cos na fanpage'u oni dostana ta informacje na swojej stronie glownej FB i kiedy przykladowo skomentuja Twoj wpis z Fanpage, wszyscy ich znajomi widza ten komentarz oraz automatycznie Twoj fanpage. Tak samo sie dzieje kiedy ktos kliknie "lubie to"

powiedzmy ze srednio kazdy ma 100 znajomych.
Cyzli jezeli masz 5 fanow, po dodaniu nowego wpisu skomentuje go 2 fanow i automatycznie Twoj fanpage widzi 200 osob. klika osob moze przejsc na Twoja strone a kilka moze nawet polubic badz skomentowac.

i tak sie generuje ruch dzieki FB smile.gif
#luq
Ja podrzucę jeszcze linka http://webhosting.pl/Jak.budowac.kampanie....owa.w.Facebooku
nospor
Ok, konto i strona założona.
A powiedzcie jeszcze, czemu niektóre profile mają tak:
facebook.com/nazwaprofilu
a nie które
facebook.com/profile.php?id=....
?

edit: aaa, chodzi o nazwe profilu,którą podaje się po weryfikacji smile.gif

Cytat
Do czego mi to? Niby daje to na stronę, daje przycisk "Lubię to" ale nie widzę żadnego powiązania jednego z drugim.
yevaud
opengraph miedzy innymi umozliwia pokazywanie sie Twojej strony w wynikach wyszukiwania facebooka
osobiscie polecam od razu dodanie aplikacji i dopisanie sobie facebook connecta do strony smile.gif
nospor
No ok, a możecie mi wytłumaczyć znaczeczenie poszczególnych własności? Misie mają malutki móżdżek i nie nie ogarniam tego winksmiley.jpg
A być może doszukuję się jakiegoś ukrytego znaczenia tych właściwosci i stąd ten problem.

Opiszę jak to rozumiem:

og:title - The title of your object as it should appear within the graph, e.g., "The Rock".
Tytuł aktualnej strony/artykułu

og:type - The type of your object, e.g., "movie". See the complete list of supported types.
Typ, w przypadku bloga będzie to zazwyczaj "article"

og:url - The canonical URL of your object that will be used as its permanent ID in the graph, e.g., http://www.imdb.com/title/tt0117500/.
Url do arta, który własnie jest wyswietlany

og:site_name - A human-readable name for your site, e.g., "IMDb".
W moim przypadku to będzie nospor.pl ?

fb:admins or fb:app_id - A comma-separated list of either Facebook user IDs or a Facebook Platform application ID that administers this page. It is valid to include both fb:admins and fb:app_id on your page.
Skąd mam wziąć tego admina? Domyslam się, ze chodzi o mnie, ale za grzyba nie jestes w stanie zlokalizować moje ID smile.gif

Dobrze rozumiem?
No a czytałem niedawno, że jak się kliknie Lubię to to od razu staję się Fanbojem strony - taki feature wprowadzili niby na dniach. No i klika sobie taka osoba na lubię to przy arcie i guzik. Nie jest fanbojem strony tylko gdzieś tam w zdarzeniach napisało ze xyz lubi dany art. I to wszystko. Tak ma byc?
yevaud
generalnie wydaje mi sie ze cacy winksmiley.jpg

Cytat(nospor @ 15.09.2010, 07:15:31 ) *
fb:admins or fb:app_id - A comma-separated list of either Facebook user IDs or a Facebook Platform application ID that administers this page. It is valid to include both fb:admins and fb:app_id on your page.

Appid dajesz wtedy gdy chcesz zeby aplikacja mogla administrowac Twoja strona (przez Api facebooka mozesz sie autentykowac takze jako aplikacja, fanpage i diablo wie co jeszcze), w praktyce nie jestem pewien jak ma to dzialac, ale na razie nie masz i tak aplikacji smile.gif
Swoj identyfikator wyciagasz z facebooka, niestety nie znam sensownego sposobu jego zdobycia - tylko "na firebuga" smile.gif wchodzisz na swoj profil i albo masz juz w pasku adresu sensowny identyfikator(dlugi numerek), albo macasz linki po swoim profilu az sie zorientujesz jaki jest jego id(profilu czyli Twoj) smile.gif

Cytat(nospor @ 15.09.2010, 07:15:31 ) *
No a czytałem niedawno, że jak się kliknie Lubię to to od razu staję się Fanbojem strony - taki feature wprowadzili niby na dniach. No i klika sobie taka osoba na lubię to przy arcie i guzik. Nie jest fanbojem strony tylko gdzieś tam w zdarzeniach napisało ze xyz lubi dany art. I to wszystko. Tak ma byc?

tez jestem ciekaw, ciagle cos zmieniaja w tym cholernym facebooku/api

nospor
Cytat
Swoj identyfikator wyciagasz z facebooka, niestety nie znam sensownego sposobu jego zdobycia - tylko "na firebuga"
Jak to dobrze mądrego posłuchać smile.gif

Cytat
tez jestem ciekaw, ciagle cos zmieniaja w tym cholernym facebooku/api

Na dodatek zauwazylem, ze powiedzmy na takiej stronie sprawnymarketing.pl jak klikne na jakims arcie na LUBIE to, to niedość ze pojawia mi się w profilu w zdarzeniu, to jeszcze się pojawia w znajomych stronach. Jak robie to samo u Siebie to tylko w zdarzeniach sie pojawia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.