Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodanie nowego rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
e-y-e
Witam serdecznie jestem nowy dlatego proszę o wyrozumiałość. Właśnie zaczynam przygodę z PHP i MySQL. Chciałbym dodać nowy rekord do mojej tabeli. Na pewno połączyłem się z bazą. W ten sposób dodaje nowy rekord:

1. $zapytanie = "INSERT INTO `main`(`id`, `link_nr`, `desc`, `text`, `data`) VALUES ('', '1', 'Strona Główna', 'drugi rekord', '')";
  2. mysql_query($zapytanie) or die("nie udało się dodać rekordu");

Oczywiście na mojej stronie pojawia się napis "nie udało się dodać rekordu" trochę się już przy tym nasiedziałem i naczytałem, ale coś nie nie działa. Zapytanie jest dobrze napisane bo gdy próbuję go użyć w panelu mojej bazy to nowy rekord się dodaje, ale z poziomu mojej strony nie działa. Nie wiem co jest grane. bardzo proszę o podpowiedzi?

Pozdrawiam wszystkich
skowron-line

wstaw to po mysql_query i zobacz co pokaże.
everth
Albo
  1. INSERT INTO `main` (`link_nr`, `desc`, `text`, `data`) VALUES ('1', 'Strona Główna', 'drugi rekord', '')
skowron-line
Cytat(everth @ 14.09.2010, 20:37:42 ) *
Albo
  1. INSERT INTO `main` (`link_nr`, `desc`, `text`, `data`) VALUES ('1', 'Strona Główna', 'drugi rekord', '')

To nie ma znaczenia czy jest to id czy go nie ma, jeżeli do pola auto_increment doda się pusty wartość to zwiększy i tak o 1.
e-y-e
pokazuje się komunikat:

No database selected

coś już próbowałem z tym zrobić ale oczy mi wysiadają i zajrzę do tego jutro. Jeśli masz jeszcze jakieś podpowiedzi to bardzo proszę, i dziękuję za to co dostałem.
everth
@skowron - no tak, rzuciło mi ostrzeżeniem to myślałem że tu się wykłada smile.gif Ale dodało się poprawnie.

@e-y-e - odpowiedź już masz - poczytaj sobie jak poprawnie nawiązać połączenie z bazą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.