Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nietypowe zagadnienie - odczytanie fragmentu strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Dagger
Witam!

W php mozna zaladowac dowolna strone do zmiennej(implode) a potem za pomoca polecenia explode odczytac interesujacy fragment strony html.
Moje pytanie czy cos takiego mozna zrobic za pomoca javascript lub innego jezyka dzialajacego po stronie klienta?
NP: (przykladowa strona)
Kod
<html>

<head>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

<title>Strona</title>

</head>

<body>

FRAGMENT STRONY DO ODCZYTANIA <br>

<script>

JAKIS KODZIK JS DO ODCZYTANIA FRAGMENTU STRONY

</script>

</body>

</html>

Chodzi o to aby odczytac (z tej samej strony na ktorej bedzie kod js) fragment strony pomiedzy <body> a <br>.
Czy cos takiego da sie zrobic?
Z gory dzieki za pomoc.
Paul
zeby zaladowac dana strone do zmiennej dany jezyk musi posidac funckje do obslugi plikow... z tego co wiem w JS tego sie nie da....
Dagger
A nie dalo by sie tego zalatwic bez zaladowywania strony? Bo zalezy mi na zczytaniu danych z tej samej strony na ktorej bedzie skrypt js. Moze da sie zrobic cos w stylu... "przenies kursor na pozycje x,y - sprawdz jaki znak jest pod kursorem, - przenies kursor o 3 znaczki w prawo.... itd." ?
No ale sie nie znam na tym... pewnie bede musial to zalatwic za pomoca php...
dzieki
e-Gandalf
da sie, ale XHTML czy tez stary HTML nie jest jezykiem plaskim, tylko strukturalnym. Wiec mozesz znalezc tag w ktorym znajduje sie interesujacy Cie tekst i odczytac go.
Dagger
przed interesujacym mnie tekstem mam cos takie np.:
<td class=tt-dd valign=top >
Tylko takich "miejsc" w kodzie jest kilka...
Moge majac cos takiego odczytac kod znajdujacy sie po tym? Np. czy moge wczytac wszystkie informacje znajdujace sie po tym okreslonym kodzie a potem je wyodrebnic i wyswietlic interesujaca mnie?
bartek89
jest cos takiego w JS tylko musisz w dokumentacji poszukac ze przenosi cie domiejsa komentarza w kodzie numer jeden...i przed tekstem dajesz komentarz numer jeden a po komnt numer dwa i odczytujesz fragment strony pomiedzy dwoma komentami
bartek89
teoretycznie mozesz spróbowc jeszcze z zakotwiczeniami to jest nawet bardziej prawdopodobne niz te komenty bo to jak pamietam dłuuuugi skrypt
Dagger
A mozesz podac troszke wiecej informacji?
Jakis punkt ktorego mogl bym sie zaczepic...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.