Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ciąg tekstowy w dwóch linijkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacusek
Witam.
Robię takie naklejki z adresem. Pobierane jest imie i nazwisko z bazy, adres i PESEL. Adres jest w jednej linijce - jako że naklejki są stosunkowo nieduże chciałbym, żeby adres mógł się wpisywać w takiej formie:
nazwa_miasta, nazwa_ulicy
numer

lub też w zależności od długości nazwy miasta

nazwa_miasta,
nazwa_ulicy, numer.

aktualnie echo zmiennej adres wygląda następująco:
nazwa_miasto, nazwa_ulicy numer.

EDIT:
Tak sobie pomyślałem, że w sumie dobrym pomysłem byłoby łamanie wiersza po wystąpieniu drugiej spacji.

Problem polega na tym, żeby ewentualne łamanie wiersza mogło być dynamiczne, tzn. żeby nie było konieczności ustalać tego na stałe - bo z tym nie byłoby problemu. Proszę tylko o jakieś wskazówki.
Z góry dzięki.
Fifi209
mb_strlen ?
jacusek
dzięki, ale w tym przypadku musiałby podać konkretną długość ciągu, a mi chodzi o możliwość wpłynięcia gdzie to łamanie wiersza wstawić
pablo89pl
sprawdzasz dlugosc
jesli mniejsza lub rowna jak limit to zostawiasz
jak wieksza to lamiesz
jacusek
Na to wpadłem, ale mnie to nie satysfakclonuje to moze mi pomałać adres w środku nazwy ulicy i wygląda to beznadziejnie.

Łopatologiczne rozwiązananie dla zainteresowanych:
  1. $adres=explode(" ", $adres);
  2. $zmienna= "$adres[0] $adres[1] \n$adres[2] $adres[3] $adres[4] $adres[5] $adres[6] $adres[7] $adres[8]";
  3. echo $zmienna;

Może niezbyt to eleganckie, ale działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.