Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Smarty] Jak dołączać kolejne template do szablonu głónego z poziomu PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Agape
Wczoraj postanowiłem pobawić się Smarty, mam już ogarnięte trochę, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak dołączać dynamicznie szablony do szablonu głównego. No bo mam template strony glownej ale w zaleznosci od akcji chce ładować do treści inny template. Nie wiem, może źle myślę bo przyzwyczaiłem się do widoków które mogę includować zawsze i wszędzie. Jeśli tak nie działa Smarty to uświadomcie mnie. We wszystkich przykładach przetwarzany jest tylko jeden plik szablonu (strona glowna) jeśli nie można więcej to po co taki system ...
nospor
No w szablonie głównym includujesz inne szablony - nie widzę żadnego problemu.

Pozatym skoro dopiero zaczynasz ze smartym to lepiej go sobie daruj bo to przeżytek
Agape
Aha a co bys polecal?
A ze smartym chodzilo mi zebym mogl z niego korzystac jak z widokow, czyli includowac w srodek glownego template jakis inny w zaleznosci od wywolania. Da sie tak? Bo ze na stale w glowny szablon moge sobie wpisac jaki ma dolaczac pomocniczy to ja wiem.
elldiablo
Możesz zrobić coś takiego;

1. $szablon = 'index.tpl';
  2.  
  3. if(isSet($_GET['menu'])) {
  4. switch($_GET['menu']) {
  5. case 'menu=234';
  6. $szablon = 'omnie.tpl';
  7. break;
  8. case 'menu=456';
  9. $szablon = 'kontakt.tpl';
  10. break;
  11. }
  12. $smarty->display($szablon);

Proszę,
nospor
Cytat
czyli includowac w srodek glownego template jakis inny w zaleznosci od wywolania. Da sie tak? Bo ze na stale w glowny szablon moge sobie wpisac jaki ma dolaczac pomocniczy to ja wiem.
No przecież napisałem ci jak.

@elldiablo chyba nie zrozumialeś o co chodzi
elldiablo
jeśli w pliku np. index.tpl zrobisz

{include file="$szablon"}

będziesz mógł ładować tylko interesującą cię zawartość z odpowiedniego szablonu smarty winksmiley.jpg
przez $_GET z menu strony winksmiley.jpg

@Podsunąłem tylko przykładowe rozwiązanie problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.