Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: serwer poczty w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
thewall
Zastanawiam się chy da się zrobić serwer poczty w php za pomocą pakietu Sockets. Za pomoca takicj funkcji jak socket_create,socket_bind,socket_listen,socket_accept, socket_write,socket_read i inne.
borec
zasadnicze pytanie: po co?
Bakus
By ułatwić sobie życie i nie musieć siedzieć godzinami z nosem w manualach serwerów, a mieć własny działający wedle najbardziej wyszukanych potrzeb i zachcianek...

Poza tym... w takim układzie listy można przechowywać w MySQLu lub innej bazie... Ułatwi to tworzenie webmaila...

P.S. Jestem napalony na ewentualne źródełka... winksmiley.jpg Mogę również w jakimś stopniu zaangarzować się...
thewall
Mianowicie chcę wykorzystać taki serwer do obsługi płatności przelewem. Są banki które powiadamiają o uznaniach na wskazanym koncie przez wysłanie na podany adres email list. Taki serwer pobiera owe listy z banku i sprawdza jego parametry tj. adresat, kwota wpłaty, oraz tytułem i wstawiony skrypt w php odpowiada określonym listem adresatowi płatności np. wysyłając kod dostępu, i co tam sobie wymyślisz. Generalnie moim zamiarem jest przyspieszenie i zautomatyzowanie płatności przelewem. A dlaczego pisać taki serwer a nie wykorzystać gotowych ? ano dlatego bo nie każdy ma własny serwer tylko korzysta z hostu, a takie serwery poczty na moją wiedze nie pozwalają na wykorzystanie niestandardowych zastosowań jakim jest obsługa płatności.
Bora
mozna dfo teg podejść od 2'giej strony
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=13793&...ighlight=poczty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.