Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Poznałem podstawy i co dalej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
VitGryfny
Może jest to kwestia kreatywności, i może wynikać to z mojej humanistycznej natury ale nie mam pojęcia do czego zastosować te pętle, tablice. Przestudiowałem książkę PHP dla zielonych. Miała być cudowna, ale przykładów praktycznych zastosowania na stronie www nie ma. Może ktoś da mi jakieś zadanie które powinienem wykonać z wykorzystaniem instrukcji warunkowych, funkcji. Coś praktycznego na początek. Wypisywanie licz od 1 do 10 to nie to o co mi chodzi. A może jakieś pozycje dla jeszcze zieleńszych? Dzięki wielkie z góry!

Pozdrawiam,
VitGryfny
MacDada
Z reguły skrypty PHP wykorzystuje się podczas pracy z DANYMI. Takimi danymi są powiedzmy newsy na stronie, lista użytkowników forum, komentarze pod artykułem, itd.
W ten sposób dochodzimy do chyba najważniejszego zastosowania pętli - używamy ich wtedy, gdy nie wiemy ile będzie danych i chcemy je wszystkie wyświetlić, bądź kiedy chcemy określić maksymalną liczbę wyświetlanych danych.

Przykład:
  1. foreach ($tablica_artykulow as $artykul)
  2. {
  3. echo $artykul;
  4. }
  5.  
  6. while ($i < $liczba_komentarzy_na_stronie)
  7. {
  8. $i++;
  9. echo $komentarze[i];
  10. }
kaem
Takie zadanie to możesz sobie sam wymyśleć. VitGryfny już Ci parę przykładów podpowiedział. Zrób sobie może prosty system newsów: formularz z możliwością wpisania treści newsa i nazwy autora, zapisz sobie to do bazy(jak jeszcze nie wiesz jak to najwyższy czas się nauczyć - nie jest to trudne:)) a potem w innym skrypcie wyświetl sobie te wszystkie newsy. Możesz wprowadzić dodatkowo takie elementy jak, np. sortowanie tablicy po dacie dodania (musisz też takie info zapisywać w bazie), sortowanie po autorze, oraz oczywiście edycja i usuwanie newsa. W necie jest mnóstwo przykładów takich systemów dla początkujących także nie będziesz miał większych problemów.
lDoran
Jeżeli nie wiesz co dalej i jak to zastosować to nie znasz podstaw.
Polecam "PHP i MySql Vedemecum Profesjonalisty" na dobry początek.
Darti
W szkole średniej pisaliśmy quizy... smile.gif
kreciko
A po co aż baza danych? Nie lepiej mu będzie zrobić galerię zdjęć? Ja miałem takie zadanie na zajęciach z programowania internetowego. Masz pliki, robisz z nich miniaturki, i je wyświetlasz, jak się kliknie to wyskoczy obrazek w oryginalnym rozmiarze
VitGryfny
Aby przedstawić ogrom mojej niewiedzy przedstawiam kod tego co wymyśliłem. Zdecydowałem się na skrypt który wyświetli wcześniej wprowadzony nick osoby oraz treść (coś na kształ systemu jednego newsa) winksmiley.jpg Proszę o poprawki i łopatologiczne wyjaśnienie każdej nowo wprowadzonej funkcji, parametru (jak zwał tak zwał).

Pytania:
/* Czy \n wyświetli treść poniżej wyrazu "Tresc:" - Linia 18 */
/* Jak zaprogramować czyszczenie pola tresci newsa? */
/* Co zrobić aby wyœwietlić a co żeby dodać na jakšœ stronę [w postaci newsa na przykład] (co poczytać na ten temat?) */
/* Jak ustawić wysokość? */

1. <html>
  2. <head>
  3. <title> </title>
  4. </head>
  5. <body>
  6.  
  7. <form action="index.php" method="POST">
  8. Nick: <input type=text name=nick><br>
  9. Tresc: <input type=text name=tresc size=40><br>
  10. <input type=submit value="Wyswietl">
  11. <input type=reset value="Czysc">
  12. </form>
  13.  
  14. <?
  15. /* Wyświetlanie pierwszej zmiennej $nick */
  16. echo ("Nick: ".$_POST["nick"])\n;
  17.  
  18.  
  19. /* Wyświetlanie pierwszej zmiennej $treść */
  20. echo ("Tresc: "\n.$_POST["tresc"]);
  21. ?>
  22.  
  23. </body>
  24. </html>
Daiquiri
A co to za nawias przy echo? Czy aby na pewno zapoznałeś się z podstawami? smile.gif
VitGryfny
Poprawione. Mam nadzieję, że dobrze. smile.gif Nie mam jeszcze dobrych nawyków i mogę zapominać.
Daiquiri
Poczytaj jednak o tym echo...
Wicepsik
Cytat(Daiquiri @ 22.09.2010, 18:38:21 ) *
Poczytaj jednak o tym echo...

1. echo 'cos';
  2. // jak i
  3. echo ('cos');
to poprawne formy wyświetlania danych.
Daiquiri
NIe boli mnie nawias (tym razem już domknięty) tylko \n
thurinon
Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to zainstaluj sobie jakiś serwer na komputerze, np. Webserv krasnal czy jakiś inny.
poczytaj o echo, bo może jednak było by lepiej tak w przyszłości zrobić coś w stylu
  1. <?php
  2. $nick = $_POST['nick']
  3. echo 'Nick: '.$nick.'
  4. ?>

a na tym zainstalowanym serwerze - na stronie np. http://localhost/ testować sobie te skrypty.
Ja np. kiedy chciałem sobie zrobić jakiś skrypt i nie wiedziałem co zrobić z moją wiedzą, napisałem skrypt rozwiązujący pewną zagadkę:

Król postanowił podziękować twórcy szachów za jego dzieło, i spełnić jego życzenie. Ten zażyczył sobie 1 ziarenko zboża za pierwsze pole szachownicy, 2 ziarna za drugie pole, 4 ziarna za trzecie, i tak 2 razy więcej za każde następne pole. :-) a król się zgodził.

Zrobiłem skrypt który tworzy tabelkę w której wypisane są wartości poszczególnych pól, a następnie tworzy tabelkę w której dodaje poszczególne pola tak jakby pod kreskę smile.gif a na końcu wyświetla wynik. no i miałem fajnie wykorzystane pętle.

PS. właśnie podobno lepiej używać echo 'coś'; niż echo "coś";
MacDada
Używanie apostrofów jest wydajniejsze, ponieważ przy cudzysłowach interpetowane są dodatkowo znaki formatowania tekstu (np znak nowej linii \n).
VitGryfny
Tak, mam już takie wewnętrzny serwer smile.gif nie wiem tylko dlaczego nie działa mi instrukcja echo <<<X X; Mam wamp server i jakoś nie interpretuje tego zakończenia tej instrukcji, wyświetla ją jako tekst.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.