Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP skompilowany w wersji exe?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
treewood
Czy jest jakis program dzieki ktoremu moge napisac jakas prosta aplikacje w php i skompilowac ja by dzialala np. na windowsach jak normalny program?

Bo jesli chcialbym na kazdego kompie odpalac to co napisalem to bym musial u kazdego instalnac np. apache i php ...
PMadej
Cytat
Czy jest jakis program dzieki ktoremu moge napisac jakas prosta aplikacje w php i skompilowac ja by dzialala np. na windowsach jak normalny program?

Bo jesli chcialbym na kazdego kompie odpalac to co napisalem to bym musial u kazdego instalnac np. apache i php ...

zainteresuj się php-gtk to biblioteki to robienia aplikacji non-server w php smile.gif
Bakus
Nie koniecznie non-server... mogą w końcu pracować na serwerze jako GUI dla np. serwerów usługowych działających pod kontrolą systemów operacyjnych tkich jak windows (ze środowiskiem graficznym).
Mogą również odpowiadać za analizę logów w "prawie" czasie rzeczywistym i wyświetlanie błędów jakie zostały napotkane...

Ogólnie można powiedzieć, że php-GTK pozwala na tworzenie programów w php, tyle tylko, że mają one niestety możliwości działania ograniczone do możliwości funkcjonowania php...

Aczkolwiek jak we wszystkim i tu jest małe ale... Nic nie stoi na przeszkodzie, by część programu napisać w C (lub innym) i później wywoływać przez [manual:d9a00482f7]system[/manual:d9a00482f7](); [manual:d9a00482f7]exec[/manual:d9a00482f7](); winksmiley.jpg
maulus
a widziałeś coś takiego
http://4programmers.net/view_file.php?id=181
Bakus
hehehe nie działa... program jest już tam od bardzo dawna i był do niego kiedyś link na tym forum... Niestety od niepamiętnych czasów program nie jest rozwijany...a szkoda... zapowiadał się ciekawie...
Bora
program działa, tylko trzeba usunąć php.ini z c:/windows
[php:1:5aafa15345]<?php
<php
set_time_limit(0);
function input($question='',$length='255'){
if (!empty($question))
echo $question;
$StdinPointer=fopen("php://stdin","r");
$line=fgets($StdinPointer,$length);
@fclose($StdinPointer);
return trim($line);
}

$a=input("Who are you? ");
echo "Hello $a!";
?>
?>[/php:1:5aafa15345]
a co imputów może sie to komuś przyda.

żeby było nowsze php wystarxczy podmienić php4ts.dll

jest jeszcze http://www.priadoblender.com
ps a można tak skompilowac apach'a?questionmark.gif tongue.gif
treewood
moze kiedys zrobia cos takiego jak borland php builder? tylko nie wiem po co ... bo w sumie jest c++ i wiele innych
borec
Cytat
moze kiedys zrobia cos takiego jak borland php builder? tylko nie wiem po co ... bo w sumie jest c++ i wiele innych

nie znam c ani c# i mialem zamiar poznac, ale jak uslyszalem ze stringa trzeba zapisywac po 1 literce jako elementy tablicy to zwatpilem...
halfik
Cytat
nie znam c ani c# i mialem zamiar poznac, ale jak uslyszalem ze stringa trzeba zapisywac po 1 literce jako elementy tablicy to zwatpilem...

No nie do konca, w C tak, ale czy C++ czy C# sa obiektowe i tam masz odpowiednie klasy - w C++ taka klasa nazywa sie... String ! winksmiley.jpg - wow - i towrzac obiekt tej klasy masz do dyspozycji cos co przypomina zwyklego stringa znanego chociazby z Delphi.
borec
[ot]smells like sado-maso for me tongue.gif[/ot]
dr_bonzo
Cytat

łańcuchy znakow sa traktowane jako tablice znakow (char).
przy delkaracji zmiennej wyglada to tak:

(tutaj nawiedza mnie lekka skleroza z zanikami pamieci:P)

Kod
char *lancuchznakow = 'JAKISTAMFOOTEKST';

(chyba apostrof ['] , a moze i ["])
tak tez _chyba_ mozna:
Kod
char lancuchznakow[30] = 'JAKISTAMFOOTEKST';

a jesli pozniej przypisujesz zmiennej jakis tekst to za pomoca funkcji

Kod
strcpy(zmienna, 'tekst');

wiec nie trzeba wpisywac stringow po literze do tablicy, ale mozna:

np.
Kod
char lancuchznakow[30];

lancuchznakow[0] = "F"; // znow nie wiem czy apostrof czy cudz.
lancuchznakow[1] = "O";
lancuchznakow[2] = "O";
lancuchznakow[3] = ""; // zakonczenie stringa (chyba tak to sie zapisywalo)
Dabroz
Albo uzycie czegos w stylu CString

Kod
CString abc;

abc="tekst";

Dosyc wygodne, a jesli uzywa sie czegos innego niz VC to (w miare) latwo taka klase stworzyc sobie samemu.
tsharek
c# masz jusz zaimplementowane stringi tak samo jak jest to w php:) ogulnie jest to język jusz wysokiego poziomu w poruwnaniu do c/c++ co z tego wynika -> jest bardzo prosty:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.