Użytkownik odpala sobie skrypt instalujący, odpala się formularz na podstawie wprowadzonych danych następuje połączenie i utworzenie bądź wybranie istniejącej bazy oraz stworzenie struktury tabel z pliku.
  1. <form method="post" action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF'];?>">
  2. <table><tr><td>
  3. Nazwa bazy danych: </td><td><input name="nazwa" type="text" autocomplete="off" value="<?php echo $ini['dbname'];?>"></td></tr><tr><td>
  4. Host: </td><td><input name="host" type="text" autocomplete="off" value="<?php echo $ini['host'];?>"></td></tr><tr><td>
  5. User: </td><td><input name="user" type="text" autocomplete="off" value="<?php echo $ini['user'];?>"></td></tr><tr><td>
  6. Password: </td><td><input name="pass" type="password" autocomplete="off" value=""></td></tr>
  7. </table>
  8. <input name="zmien" type="submit" value="Instaluj">
  9. </form>
  10. $ini = parse_ini_file(Serw);
  11.  
  12. if (isset($_POST['zmien']))
  13. do
  14. {
  15. $ini['host'] = $_POST['host'];
  16. $ini['user'] = $_POST['user'];
  17. $ini['pass'] = $_POST['pass'];
  18. $ini['dbname'] = $_POST['nazwa'];
  19.  
  20. $lines = file("baza.txt");
  21. mysql_query("CREATE DATABASE IF NOT EXISTS {$ini['dbname']};");
  22. mysql_query("USE {$ini['dbname']};");
  23. foreach ($lines as $line)
  24. mysql_query($line);

Wycinki kodu dość prowizoryczne . Wszystko funkcjonuje chodzi mi jedynie o to żeby dodać do tego formularza możliwość ustalenia przez użytkownika przy instalacji prefiksu do tabel coś pokroju $ini['dbprefix']=$POST['prefiks'] nigdy tego nie robiłem i chciałbym zapytać na jakiej zasadzie można osadzić ten "dynamiczny" prefiks w baza.txt i potem zapytaniach SQL w poszczególnych skryptach coś ala CREATE TABLE "prefiks"dane (id INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, imie VARCHAR(30) NOT NULL, nazwisko VARCHAR(30) NOT NULL); SELECT * from "prefiks"dane. Może ktoś umiałby to pokazać na przykładowej tabeli..

EDIT:Problem nieaktualny, poradziłem sobie rozwiązaniem był CREATE TABLE ".$ini['dbprefix']."_dane itd.