Witam. Od dłuższego czasu myśle, aby napisać coś, co będzie informowało uczniów klasy, do której należe o najważniejszych rzeczach dziejących się na lekcjach. Prace domowe, możliwość wstawienia zdjęcia, zapytania. Tak, aby każdy uczeń mógł tego używać posiadając swoje konto.
Jedną z opcji byłaby tabelka na stronie pobierająca dany wpis wg. aktualnej daty i generująca zawartość wpisu na stronie.
Co radzicie mi użyć? PHP z MySQL czy wystarczy obsługa plików.? W MySQL nie jestem jakiś dobry, tak samo w PHP. Udało mi się stworzyć kilka podstawowych rzeczy, typu generowanie tekstu na obrazku(biblioteki GD), dane z formularza wysyłane na mail, czy zapisywane do pliku. Nie znam się za bardzo na pętlach i innych trudniejszych rzeczach. Orientuje się mniej więcej w pisaniu kodu.
W czym radzicie mi się podszkolić, aby napisać taki kod? Będę wdzięczny za pomoc, od nazw ważniejszych funkcji w PHP do linków z poradnikami jak coś wykonać, aby było poprawnie.
Tutaj dołączam co udało mi się wykonać: http://kowal.kacperoo.zxy.me/marcus/?co=umiejetnosci