Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CakePHP] Routes w drugą stronę? :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Zeppelin
witam,
Mam sporo takich miejsc na stronie, którą robię, że linki do innych podstron zawierają argumenty, np. domena/articles/show/13 i są one generowane automatycznie, np. poprzez foreach generuje linki tylko do artykułów podrzędnych. To bedzie CMS, ktory daje mozliwosc tworzenia nowych artykułów itd., dlatego nie jest możliwe przewidzenie które artykuły będą w jakiej kategorii czy na jakim poziome w hierarchii.
Zalezy mi na przyjaznych linkach, dlatego chcialbym, aby owe linki nie wygladaly tak jak ten powyzej, czyli domena/kontroler/akcja/argument, ale "ładnie", czyli np. domena/nazwa_artykułu i generalnie wiem, ze to sie ustawia w Routes, ale wtedy trzeba recznie tego linka dokladnie nazwac. Ale jest to niemozliwe do przewidzenia. Wiec zapytuje Was doswiadczeni koledzy czy jest jakas opcja taka jak w Routes, ale żeby automatycznie po kliknieciu w link domena/articles/show/13 uzytkownik znalazlby sie w tym artykule, ale z linkiem w postaci domena/nazwa_artykułu? I najlepiej jakby po najechaniu kursorem nad linkiem tez pojawil sie przyjazny adresik w pasku na dole smile.gif

Bede wdzieczny za sugestie, a jezeli jest to niemozliwe to o informacje, ze tak sie nie da w cake'u smile.gif
erix
Ok, ale jak generujesz linki w widokach?

Bo czegoś tu chyba nie zrozumiałem.
Zeppelin
Cytat(erix @ 30.09.2010, 14:21:33 ) *
Ok, ale jak generujesz linki w widokach?

Bo czegoś tu chyba nie zrozumiałem.

w widoku jest:
  1. foreach ($tablica_danych AS $tab) {
  2. <a href="/articles/view/<?php echo $tab['Article']['id'] ?>">
  3. <?php echo $tab['Article']['title'] ?>
  4. </a>
  5. }

Gdzie $tablica_danych wyselekcjonowane dane na podstawie konkretnych kryteriów.
erix
Cytat
ale żeby automatycznie po kliknieciu w link domena/articles/show/13 uzytkownik znalazlby sie w tym artykule, ale z linkiem w postaci domena/nazwa_artykułu

IMO jedyne sensowne wyjście, to dodatkowy kontroler, który by przekierowywał na nowy URL.
Zeppelin
Cytat(erix @ 5.10.2010, 11:38:16 ) *
IMO jedyne sensowne wyjście, to dodatkowy kontroler, który by przekierowywał na nowy URL.

Dzieki, jest to jakies rozwiazanie, chociaz bardzo chcialbym takze, zeby "o najechaniu kursorem nad linkiem tez pojawil sie przyjazny adresik w pasku na dole". Da sie cos z tym zrobic?

pozdro
erix
Nie użyłeś generatora URL-i, to teraz pokuta... tongue.gif
Zeppelin
Cytat(erix @ 5.10.2010, 13:58:43 ) *
Nie użyłeś generatora URL-i, to teraz pokuta... tongue.gif

A co to jest ten generator URL'i? smile.gif Pierwszy raz słyszę. Jakiś link do dokumentacji lub cokolwiek?
Jesli nie jest to bardzo skomplikowane i nie bede musial duzo modyfikowac to zrobie jeszcze raz te linki przy pomocy owego generatora..
erix
I tak czeka Cię wprowadzanie wszystkich linków od nowa. tongue.gif

Cytat
A co to jest ten generator URL'i? Pierwszy raz słyszę. Jakiś link do dokumentacji lub cokolwiek?

Huh, w kejku chyba tego nie ma... :S
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.