Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Newsletter z listy mailingowej a spam
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,

chciałbym rozsyłać newsletter (zamówiony) do około 5.000 osób. Na hostingu, na którym działa projekt jest coś takiego jak lista mailingowa. Jako, że listy są obsługiwane przez inny serwer niż moja maszyna to chętnie skorzystałbym z takiego rozwiązania:
- dodaję listę osób, które mają subskrypcję
- wysyłam email, który jest rozsyłany przez listę do wszystkich osób

Obawiam się jednak, że taki sposób może sprawić, że zostanę potraktowany jako spamer. Gdy ostatnio tak rozesłałem newsletter, okazało się, że mail poszedł praktycznie równocześnie na 5000 kont pocztowych (nie było kolejkowania etc, po prostu wszystko zostało wysłane od razu). Słyszałem, że niektóre serwery pocztowe są konfigurowane tak aby odrzucać maile jeśli przyjdzie ich x w krótkim czasie - macie z tym jakieś doświadczenia?

Dodam, że mail będzie zawierał grafikę (embeded nie w postaci linków).

Reasumując czy jednoczesna wysyłka 5.000 maili z grafiką może zostać potraktowana jako spam? Czy mogę za coś takiego trafić na listy spamerskie?

Wcześniej wysyłałem maile swoim własnym skryptem uruchamianym z crona, ale liczba subskrybujących wzrasta i coraz bardziej obciąża to serwer a i tak jadę już na granicy limitów...
PawelC
Miałem podobny problem jak Ty, i zostałem zmuszony do zakupienia serwera VPS, ponieważ tylko na nim, była możliwość wysyłania dużych ilości wiadomości e-mail, na raz, z tego względu, że samemu się ustala limity wiadomości. W wypadku darmowych skrzynek pocztowych, czy nawet na kontach hostingowych, są dzienne limity, i z tego co się orientuję, max limit jaki spotkałem to 1000 wiadomości e-mail w ciągu doby, najmniejsze to 100 wiadomości na dobę. Przy wysyłce 5k wiadomości na raz, istnieje bardzo duże ryzyko, że trafisz na spam listę, przez co, żadna z twoich wiadomości nie dotrze do adresata.

W wypadku, gdy chcesz wysłać bardzo dużo wiadomości e-mail, najlepiej jest to rozłożyć na paczki, ponieważ wtedy unikniesz zablokowania konta, choć patrząc na limity, ciężko Ci będzie wysłać, tyle wiadomości jednego dnia.

W WP, jest właśnie taki filtr, że jak przychodzi bardzo dużo maili, od jednego adresata, na wiele kont pocztowych, to blokują takiego delikwenta, przez co wiadomości nie docierają i są odbijane. Masz 2 wyjścia, albo zakupić serwer VPS, zainstalować sobie serwer vps, lub zrobić serwer pocztowy na swoim komputerze, i oczywiście wysyłać wiadomości w paczkach, aby nie trafić na listę spamerską, a bądź pewny, że bardzo łatwo tam trafić, gorzej później z niej się wyplątać.
athabus
Dzięki za odpowiedź.

Od strony wysyłkowej nie ma problemu. Znam realia hostingowe i pierwsze co zrobiłem, to napisałem do boku czy nie mają nic przeciwko. W odpowiedzi dostałem info, że jeśli nie jest to spam to nie będą robić problemów.
Dodam, że nie wysyłam tego poprzez standardową skrzynkę, a przez listę mailingową - różnica w sumie mała, ale usługa ta z natury zakłada, że jest wysyłanych jednocześnie x wiadomości.

Tak jak piszesz obawiam się bardziej właśnie tego, że jacyś nadgorliwi admini dopiszą mnie na spam listę z automatu za to, że na ich serwer w jednym czasie dotrze kilkadziesiąt/set wiadomości o tej samej treści. Chyba jednak pomyślę na tym jak podzielić to na paczki - może podzielę adresy na kilka partii i będę je wysyłał co 30 minut po 500sztuk.
thek
A więc z moich doświadczeń to lepiej dzielić paczkami. Po pierwsze limity samego konta (zazwyczaj są limity godzinowe), a po drugie zabezpieczenia serwerów o jakich wspomniałeś. Ja staram optymalizować tak, by wiadomości były rozsyłane paczkami co kilka minut zostawiając pewien zapas na informacje mailowe w samym systemie dla innych userów. Przykładowo mam gdzieś limit 500 maili na godzinę, więc do wysyłki ustawiam 450 (50 to zapas na przywracanie haseł, rejestrację itp) i skrypt ustawiam by wysyłał się co 6 minut, więc 10 razy na godzinę. To mi daje paczkę po 45 maili co 6 minut. Będzie szło pół dnia dla 4500 maili, ale w końcu wszystkim roześle smile.gif Im większy limit godzinowy tym paczki możesz wysyłać albo większe albo częściej. To moim zdaniem sensowniejsze i pewniejsze niż mieć kilka serwerów smtp i po wysłaniu paczki zmieniać go rotacyjnie. Choć i tak niektórzy robią.
athabus
W takim razie jednak muszę nieco zmodyfikować moje założenia. Chyba jednak będę wysyłał przez skrypt php autoryzując się przez smtp. Ustawię Crona to do rana będzie wysłane ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.