Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: struktura bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sm0key
Witam

Mam utworzyc bazę dla sklepu i mam takie pytanie czy lepiej załadowac wszystkie wpisy w jedną tabelę czy rozbić to na wiele osobnych tabel (działy). Wiem że macie większe doswiadczenie wiec będziecie mogli na to odpowiedzieć w pełni profesjonalnie.
zalew
w jednej identyfikujac kategoria.. chyba, ze dane kategorie maja na tyle rozna strukture ze tego to wymaga, np. ksiazki i samochody... ale jesli ksiazki przyrodnicze, biograficzne i komixy to jedna tabela..
Sm0key
chodzi mi bardziej o wydajność i szybkość zapytań bo będzie okolo 12000 wpisów i jak wrzuce to do jednej tabeli to przy wolnym dysku na serwerze troche chyba mu zejdzie.
radzaw
jezeli chcesz odpowiedz w pelni profesjonalna, to zapoznaj sie z teoria baz danych, zwlaszcza z normalizacja.
zalew
jesli jest baza danych osobowych na ktora skladaja sie miliony rekordow, a nie 12tys, to nie rozdziela sie na tabele blondyni, bruneci itp..

co do reszty, tak jak mowi radzaw trzeba katowac teorie, bo takich dylematow na swej drodze ma sie troche :) normalizacja to sposob na poprawnosc, nie ma sensu takich rzeczy robic jedynie przy malych strukturach, gdzie sie robi wiecej zachodu niz roboty.. wiec decyzja zalezy od ciebie i wielkosci twojego projektu.. i mowiac wielkosc nie mam na mysli liczby rekordow..
halfik
Projektowanie BD to wbrew pozorom proces zlozony i wciagajacy. A to jak ja zaprojektujesz zalezy glownie od rzeczywistosci, bo projekt zawsze musi byc odzwierciedleniem rzeczywistosci. pozniej robi "wyprofilowanie rzeczywistosc", czyli normalizacje, aby zapewnic pewna spojnosc danych i uniknac problemow anomali.

Koniecznie zapoznaj co najmniej 3 pierwszymi postaciami normalnymi.
Sm0key
najgorsze jest to w tej całej sprawie gdy testuje szybkość zapytania na domowym serwerze czy robie zapytanie z jednej tabeli zawierającej 12000 rekordów czy mam podzielone to na kilka tabel predkość wykonania zapytania jest szybka. ale zleceniodawca ma dysk typu ata 33 i ruch po tym serwerze (jak można serwerem nazwać P 133) jest strasznie wolny. czasy odczytu i zapisu tego dysku są też tragiczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.