Witam,
Mam pewien problem.
Wymyslilem sobie (nic nowego) ze serwis ktory musze napisac bedzie komunikowal z bankiem danych nie bezposrednio tylko przez XML tzn. na serwerze jadro systemu bedzie wydawalo dane z DB w XML , ktore bede mogl pozniej przez rozne interfacy przerabiac np. web(php) czy client(Java).
Glowie sie nad struktura plikow XML ktore beda opisywaly mi zapytanie do DB.tzn. te w ktorych bede definiowal co wlasciwie chce dostac z DB
Chodzi mi o to by zapytanie byly strukturowane w XML i jadra parsujac plik z zapytaniem w formacie XML buduje mi SQL zapytanie.
JAk mi radzicie czy plik XML wyslany z aplikacji do jadra obslugujacego DB ma miec postac czystego zapytania sql czy go lepiej struktorowac ? jesli tak to w jaki sposob?
Natknal sie moze juz z was na jakies artykuly w sieci , lub moze juz to ktos z was robil?
glowie sie w jaki sposob struktorowac plik query XML by mozna go bylo rozbudowywac. W jaki sposob przeslac warunki czy chociazby jak struktorwac zapytania uzywajace wewnetrzne funkcjie DB np:SELECT COUNT(jakiesPole) FROM jakasTabela WHERE jakiesPole LIKE %cos%
Z gory dziekuje z pomoc i wszelkie uwagi
Pozdrawaim
EVO