Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer www w win ME
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
wudz
Chciałbym się dowiedzieć jak uruchomić jakikolwiek serwer www z obsługą php (Apache?, Xitami?) w Windowsie ME. Powiem tak, na win XP wszystko śmiga, odpalają się obydwa wymienione serwery, a na win Me Apache wogóle się nie uruchamia, a przy Xitami wyskakuje komunikat (nie pamiętam teraz dokładnie jego treści) w którym informuje mnie, że nie może (otworzyć?) skorzystać z portu 80 i też się nie uruchamia.. Pogrzebałem trochę w configu Xitami i zmieniłem mu domyślny port 80 na jakieś inne i dalej to samo, z tym, że zmienia się komunikat (dokładniej port z 80 na ten, który ustaliłem :-p) I teraz moje pytanie - jak uruchomić Apacha, Xitami lub jakikolwiek inny serwer w windowsie ME? Lub jaki inny serwer (poza Xitami lub Apache) bez jakichś większych trudności uruchamia się w Win ME?
Bakus
WinME jest najdziwniejszym systemem microsoftu jaki na oczy widziałem... na dobrą sprawę jest to poprostu nie dorobiony produkt, który nie powienien ujrzeć światła dziennego...

Postaraj się uruchomić wersję pod win98... w końcu winme nie posiada usług... ewentualnie ściągnij jakiś pakiet instalacyjny (omnihttpd, krasnal, foxserver...) i zobacz jak one sobie poradzą...

Jak by nie było stanowczo odradzam korzystanie z WinME... (to jest moja PRYWATNA opinia)
irvinek
niewiem ja uzywam me i wszystko cool biggrin.gif laugh.gif
Bakus
[OT] A ja mam Aurox'a i się nie chwale... winksmiley.jpg
wudz
Po pierwsze, próbowałem pakietów w których są zaimplementowane potrzebne sprawy (Apache php MySQL) takie jak foxserv easyphp easyguppy (z francuskim systemem portalowym Guppy http://www.freeguppy.org) i akcja jest ta sama Apache w wersji powyżej 2 w monitorze serwera nie ma zainstalowanych żadnych usług i tak jakby nie było co włączyć... w wersji poniżej 2 po włączeniu apacha pojawia się czarne okienko, coś tam wyskakuje (jakiś tekst, którego nie zdążam przeczytać) i echo... nic się nie dzieje. jak już pisałem wcześniej, xitami też się nie uruchamia i ma problemy z portami...

Po drugie, zainstalowałem win 98 i akcja jest identyczna... apache sie nie włącza a xitami ma ten sam problem z portami.

Pierwsze moje skojażenie było takie, że mam coś nie kuku z moim kompem, drugie moje skojażenie było takie, że mam wersje tych wszystkich mądrych rzeczy nie przeznaczone do win95, win98 i winMe, ale poczytałem trochę w dokumentacjach i piszą, że to pod wszystkie systemy...

Nie mam pomysłu żadnego na to. Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to to, że w instalacji Apacha(xitami) i php na win95/win98/winMe jest jakiś mały haczyk, o którym nie wiem...

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Zbłąkany
Tak smile.gif mialem swego czasu win me/98 na jednym kompie i uzywalem foxserv (php 4.3.0 bodajze apache 1.2x.x mysql tez jakas starsza wersja ) jak znajde numer tego foxa to go podam w kazdymb adz razie skonfigurowalem tylko na localhost i smigalo az milo musialem tylko ingerowac w mysql conf ale to inna bajka ale php i apache chodzilo idealnie tongue.gif Moja rada sciagnij z eMule, eDonkey, Overnet, Kazaa czy co tam wolisz jakoms starsza wersje foxserv najlepiej cos kolo 1.0 i sprobuj z tym smile.gif
wudz
Dobra, mam dość...
Nie wiem, co jest nie tak...
Próbowałem odpalić program Alacer no i standardowo nie odpalił się. Ale wpadłem na genialny pomysł skopiowania logów z tego progrmu, oto wpis który zapisuje się do logu przy każdej próbie odpalenia serwera

Error 10047 in function socket. Address family not supported by protocol family

potem przyszedł mi do głowy pomysł, żeby dodać tutaj też logi z serwera Apache który po zainstalowaniu w jakiś cudowny pomysł odpalił w Monitorze Serwera Apache serwer, ale nie udało się już go uruchomić

[Wed May 19 13:45:50 2004] [crit] (2)No such file or directory: make_sock: failed to get a socket for port 80

Może to coś pomoże...

Pewne zmiany w logach Alacera zauważyłem po tym, jak trochę przegrzebałem ustawienia sieci (Klienci sieci microsoft network, protokól TCP/IP itp.) ale nic poza zmianami w logach, dalej nic się nie uruchamia...

Więc jeszcze raz, mam win98 (wcześniej miałem winME i działo się to samo) i NIE mam karty sieciowej (przez myśl mi przeszło, że może to przez to...)

-----> Zbłąkany

FoxServa w wersji około 1.0 jeszcze nie sprawdziłem, ale sprawdze.
Szczerze, to nie mam już nadziei...

Może teraz ktoś jest w stanie mi pomóc?
Z góry dzięki
Zbłąkany
A firewalla masz wlaczonego?? sprawdz czy nie blokuje ci portu 80...
>> to ze nie masz karty sieciowej to nic nie zmienia apache powinien dzialac
>> z portami mialem problem przy ustawianiu virtualhostow jak dla kazdego vhosta osobno ustawilem port 80 i nasluch na serwerze mialem na 80 to wyskakiwal mi blad socketow: ze moge miec tylko jeden otwarty na jeden host wiec usunalem te dodatkowe nasluchiwanie na hostach i zostawilem Listen 80 w httpd.conf poszukaj jeszcze pliku hosts na dysku c jesli go znajdziesz to wyswietl jego zawartosc a jak nie znajdziesz to utworz go: w takiej formie:
Kod
twoj nr ip<tabulator>nazwahosta

I zapisz go w c:[lokalizacja_windowsa] plik nie moze meic zadnego rozszerzenia
wudz
Nie uwierzycie, udało się. Po moim ostatnim poście mnie olśniło. Nie mam karty sieciowej i przy okazji nie zainstalował się protokół TCP/IP który jak zdążyłem zauważyć jest niezbędny do prawidłowego działania jakiegokolwiek serwera www. I to jest ten mały szczegół, o którym nie wiedziałem. Na drugim kompie mam kartę sieciową i podczas instalacji systemu przez ostatnie kilka lat zawsze instalował się protokół tcp/ip i nie było żadnego problemu, bo wszystko działało.

W związku z tym, że nie mam karty sieciowej zainstalowałem kartę dial-up i do niej doinstalowałem protokół tcp/ip, ustawiłem jakieś tam IP i
moi mili Państwo -

[b]WSZYSTKO W KOŃCU DZIAŁA !!!!!!!!

Dzięki Zbłąkany, dzięki wszystkim, którzy tu pisali i wspierali mnie umysłowo i przepraszam za zarwacanie Wam d... przez moją niewiedze.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.