"Platforma developera" - pod tym pojęciem rozumiem zestaw komputerów, urządzeń, programów, ... - pomocnych i niezbędnych w pracy każdemu programiście

Dopóki się nie przeprowadziłem (a stało się to niedawno), miałem w domu serwer na FreeBSD, na którym miałem uruchomione usługi WWW z php, serwer CVS, serwer bazy danych i inne potrzebne do aktualnych poczynań

Te "możliwości" się skończyły i od jakiegoś czasu musiałem wszystko to jakoś przenieść na windows'a. Apache i PHP4, MySQL - bez problemu, CVS niestety niebardzo.
Problem pojawił się jak spróbowałem uruchomić na jednym kompie PHP5 i PHP4 (dwie instancje Apache'a, na dwóch róznych portach) - nie wyszło.
W tym momencie mnie olśniło

Zainstalowałem program o nazwie VmWare i utworzyłem sobie wirtualną maszynę, na której zainstalowałem FreeBSD, później Apache'a, potem mod_php4, mod_php5, MySQL'a, serwer CVS, serwer FTP, krok po kroczku, wszystko po kolei, bez żadnych zgrzytów - czyli tak jak lubię

Może jestem dziwny, ale dużo wygodniej pracuje mi się pod konsolą FreeBSD niż w okienkach czy linii poleceń Windowsa (przynajmniej jeśli chodzi o instalowanie i uruchamianie róźnych usług, czy zarządzanie bazą danych).
Na windowsie mam tylko edytor php z klientem CVS i FTP.
Do tego przy starcie nie uruchamia mi się nic czego nie potrzebuję a w momencie, kiedy siadam do pracy, odpalam mojego wirtualnego FreeBSD i wysztko gra

Może komuś podsunę ciekawy pomysł na realizację środowiska pracy.
Jeśli ktoś ma odpowiednio silną maszynę i więcej ramu, jako takie obycie w świecie unix'owym to polecam "ten sposób".
Moja maszynka to 800MHz Duron i 400MB Ram (Dimm) - w takiej konfiguracji wszystko działa całkiem przyzwoicie.
heh, ale się rozgadałem, pozdrawiam wszystkich i kończę