Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Autoryzacja z bazą danych...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fibolg
Co myślicie o autoryzacji takiej jak tu: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=12752? Czy użycie do tego baz danych jest bezpieczne? Chodzi mi o zabezpieczenie wten sposób jednej części strony - administracyjnej części, z tym że adminów ma być kilku... do 5 smile.gif Trochę zakręcone wiem, ale chcę jakąś pentlą if kierować ich potem do odpowiednich stron, bo jedenadmin zajmuje się jednym, drugi czym innym itd... Czy ten sposób jest odpowiedni? Czy ktoś z was już opierał taką autoryzację na bazach, może z kodowaniem haseł i mógłby mi podpowiedzieć kawałek takiego skrypciku?
scanner
Przeniesione: Skrypty -> php
Fibolg
Może jednak ktoś wie czy opłaca się w tym dłubać, czy lepiej zrobić logowanie oparte na zwykłym formularzu?

Jeszcze jedno małe pytanko... jak to jest z logowaniem na stronach gdzie nie ma kont użytkowników, a jest panel administracyjny? Logowanie jest po prostu pod inną subdomeną? No i jakie zabezpieczenie polecacie do takiej strony? :?
Majdan
W takim wypadku formularz do logowania admina zazwyczaj jest umieszczany w nieznanym pliku. Jego link nie powinien być widoczny na stronie. Trzeba pamiętać, że ukrycie pliku z formularzem niczego nie gwarantuje i jak pisałem hasło jest potrzebne.
scanner
Zacznijmy od tego, ze każda z podstron sekcji administracyjnej powinna sprawdzać, czy użytkownik jest zalogowany i czy ma odpowiednie uprawnienia.
Jeśli nie, to wyświetla stronę logowania i zapisuje gdzieś (np. w sesji) dokąd logowanie mna wrócić po pobraniu danych od użytkownika.
Logowanie powinno byc oparte o login i hasło. Nawet jeśli zakładany jest tylko jeden uzytkownik (myślenie perspektywiczne)

To czy wykorzystasz własny formulqarz, czy użyjesz do tego HTTP-Auth to już twój wybór. Nie polecam stosowania .htaccess jeśłinie masz pewności, ze te możłiwosć jest włączona i admin nie ma w planach jej wyłączania.
Fibolg
@Scanner dzięki za radę... Co do wyłączenia usługi to nie ma problemu bo korzystam z usług pewnej firmy hostingowej, która ma zarządzanie na zasadzie cpanel'u - tam jest taka właśnie autoryzacja... Tylko co zrobić, żeby przy wywołaniu każdej nowej... następnej strony sprawdzało login i hasło? Chodzi tu o HTTP-Auth
scanner
Sesje.
Jeśli w sesji nie ma znacznika "zalogowany-ok" (lub podobnego) to wywalamy logowanie, ktore po prawidlowej weryfikacji ustawia tenze znacznik
A jesli znacznik jest, to wpuszczamy na strone.
Fibolg
Hmm używałem sesji do podtrzymywania zalogowanego usera jako zalogowanego... Widzę, że ten HTTP-Auth, czy jak on tam się zwie robi to sam za siebie... Nie rozumiem więc zbytnio tego co do mnie "rozmawiasz" smile.gif
Skoro sesje zapamiętują usera jak można zrobić jej destrukcję? Czy okażę się zbytnio narzucać, gdybym poprosił kogoś o odrobinę skryptografii z tymi destrukcyjnymi sesjami? Chyba sam nie dam rady z tym... czymś smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.