Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak to poprawnie powinno się robić
Forum PHP.pl > Forum > PHP
P4vlo
Witam,

Mam pytanie, jak powinno się poprawnie wyświetlać diva na stronie w PHP? Pytanie zagmatwane i niejasne, zatem posłużę się przykładem. Mam stronę index.php i jest tam cała zawartość strony w HTML, jest div logowanie, w którym wyświetla się forma logowania lub "Jesteś zalogowany". I teraz właśnie jest pytanie, czy tego diva powinno się wyświetlać przez echo w zależności od sesji "zalogowany"? Szkielet strony wygląda następująco:

1. include("plik z funkcją logującą");
  2. // tutaj całe logowanie sprawdzanie przesłanego formularza, session_start();
  3.  
  4. //Zaczyna się html
  5. <html>
  6. // nagłówki itd.
  7. <body>
  8. <div id="logowanie"></div>//w tym miejscu jest pusty div logujący
  9. <div id="zawartość">Jakaś zawartość strony</div>
  10. </body>
  11. </html>

Czy w div logowanie wstawić wstawkę php sprawdzającą sesję['logowanie'] i w zależności od jej wyświetlać za pomocą echo albo formularz logujący(trochę duża wstawka) albo "zalogowano" czy są raczej jakieś "optymalniejsze" sposoby typu logowanie na osobnej stronie, wpisanie sesji i przekierowanie z powrotem?
PawelC
ja robię to tak, na początku pliku sprawdzam, czy dana osoba jest zalogowana, jeżeli nie, to robię przekierowanie do formularza HTML, gdzie musi wpisać, dane do zalogowania. W wypadku, kiedy jest zalogowany, puszczam go dalej smile.gif Według mnie, jest to najlepsze rozwiązanie.
P4vlo
Tyle, że ja mam ten formularz na stronie, coś jak tutaj na forum. A chce na stronie wyświetlać parę divów w których zawartość jest zależna od zalogowania.
AndyPSV
jak przez echo?
slyszales, o oddzieleniu tresci kodu php od html?

patrz smarty albo template lite

wyswietlasz w takim sam sposob jak HTML normalny,

1. <div class='klasa'></div>
  2. <div></div>

http://www.barelyfitz.com/screencast/html-...ss/positioning/
szok
Nie che być nie miły, bo każdy miał początki. Ale proszę PHP to podobno język programowania czyż nie? Więc co ma jedno do drugiego, zrobisz jak będzie uważał, ale proszę o jedno.
To nie HTML mam PHP w sobie, tylko to PHP generuje kod HTML który następnie jest wyświetlany przez przeglądarkę.

Sposobów może być mnóstwo na dane rozwiązanie, ale wiążcie bezpośrednio PHP z HTML'em (wiem, wiem do tego został stworzony) ale aktualne realia jakie mamy w programowaniu raczej już od tego odbiegają.
P4vlo
A chodziło mi tylko o jedno,
Kod
if($_SESSION['zalogowany'])
{
     echo ' Jesteś zalogowany';
}else{
     echo // Dłuuuugi formularz logowania
}

No ale nic, poszło przez echo z ob_start();
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.