Mam sobie menu:
I taką funkcję JavaScript (na tym forum znalazłem):
function getURLParam(strParamName){ var strReturn = ""; var strHref = window.location.href; if ( strHref.indexOf("?") > -1 ){ var strQueryString = strHref.substr(strHref.indexOf("?")).toLowerCase(); var aQueryString = strQueryString.split("&"); for ( var iParam = 0; iParam < aQueryString.length; iParam++ ){ if ( aQueryString[iParam].indexOf(strParamName + "=") > -1 ){ var aParam = aQueryString[iParam].split("="); strReturn = aParam[1]; break; } } } return strReturn; }
I teraz jak zrobić tak: Jak zmienna $_GET['v'] == home to dla <li>Home</li> (Jakoś dzięki .text()) dodać klasę (.addClass('active)) "active"

Albo w PHP osiągnąć ten efekt

Może dokładniej: Chodzi mi o to, że jeżeli zmienna $_GET['v'] (przy użyciu funkcji w js: getURLParam('v')) będzie miała wartość 'Home' to dla <li>Home</li> (można dodać jakąś klasę lub id np: <li id="me1">Home</li> ) zostanie dodana klasa "active".
Proszę o pomoc

Ogólnie chodzi mi o uzyskanie takiego efektu (nie ważne w jaki sposób ), że jak znajdujemy się np: na stronie index.php?v=home to dla odnośnika do tej strony dodana zostanie klasa 'active' która powoduje zmianę koloru. Ja wiem, że to może jest "banalna" sprawa, ale ja nie wiem jak to zrobić,