Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Błąd wyświetlania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Age1869
Hej, znowu wołam do Was po pomoc! Skrypt mi nie chce działać i jakoś ślepy znowu nie mogę znaleźć.

1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6. $DatabaseUserName = "..."; // MySQL database username.
  7. $DatabasePassword = "..."; // MySQL database password.
  8. $DatabaseName = "..."; // MySQL database name.
  9. $DatabaseHost = "localhost"; // MySQL database hostname.
  10.  
  11. $connect = mysql_connect("$DatabaseHost","$DatabaseUserName","$DatabasePassword")
  12. or die(Go_Error(mysql_errno()));
  13.  
  14. $db = mysql_select_db($DatabaseName, $connect)
  15. or die(Go_Error(mysql_errno()));
  16.  
  17. $wyciag_z_bazy = mysql_query("SELECT * FROM koments WHERE `id` = '$_GET['id']'", $connect); //wyciagam komentarze z bazy danych
  18.  
  19. while ($koments = mysql_fetch_array($wyciag_z_bazy)) //wyswietla komentarze z wykorzystaniem tablicy
  20. {
  21. echo ' ' . $koments['date'] . ' ' . $koments['fp'] . ' napisał ' . $koments['message'] . '<br />';
  22. }
  23.  
  24. $sprawdzenie_hasha = mysql_query("SELECT `hash` FROM koments", $connect);
  25.  
  26. if ($_POST['hash'] == $sprawdzeniehasha)
  27. {
  28. echo 'Wpis został dodany!';
  29. }
  30. elseif ($message and $fp)
  31. {
  32. $wyslanie_komenta = mysql_query("INSERT INTO `koments`(`hash`, `id`, `fp`, `message`) VALUES ('$_POST['hash']', '$_GET['id']', '$_POST['fp']', '$_POST['message']')", $connect);
  33. }
  34.  
  35. ?>
  36.  
  37. <FORM method="POST">
  38. Nick: <INPUT type="text" name="fp" size="50"><br />
  39. Treść: <TEXTAREA name="message" rows="10" cols="55" wrap="virtual"></TEXTAREA><br />
  40. <INPUT type="hidden" id="hash" name="hash" value="<?=generateHash();?>">
  41. <?php
  42. function generateHash()
  43. {
  44. return md5(time() * rand());
  45. }
  46. ?>
  47. <INPUT name="submit" type="submit" value="Wyślij">
  48. </FORM>
poli25
Spróbuj
SELECT * FROM koments WHERE `id` = '$_GET[id]'",
zamiast
SELECT * FROM koments WHERE `id` = '$_GET['id']'",
nie wiem czy to cos pomoze ale przy sesjach pomaga bo nie ma podwojnych ''
maxx000
Szkoda, że nie załączyłeś błędu jaki jest wyświetlany.

Natomiast moim zdaniem problem tkwi tu:
  1. $wyciag_z_bazy = mysql_query("SELECT * FROM koments WHERE `id` = '$_GET['id']'", $connect);

Myślę, że powinno być tak:
  1. $wyciag_z_bazy = mysql_query("SELECT * FROM koments WHERE `id` = '".$_GET['id']."'", $connect);

tehaha
w czym TY to piszesz w notatniku? po wklejeniu Twojego kodu do edytora od razu wywala błędy w linijkach 17 i 32
jak wstawiasz zmienne tablicy to musisz zrobić w klamrach:
  1. $wyciag_z_bazy = mysql_query("SELECT * FROM koments WHERE `id` = '{$_GET['id']}'", $connect);

1. $wyslanie_komenta = mysql_query("INSERT INTO `koments`(`hash`, `id`, `fp`, `message`) VALUES ('{$_POST['hash']}', '{$_GET['id']}', '{$_POST['fp']}', '{$_POST['message']}')", $connect);

lub tak jak pokazał maxx000

ponadto rób mysql_query() or die(mysql_error()); żeby sprawdzić czy zapytanie nie wywala błędu czyli:
  1. $wyciag_z_bazy = mysql_query("SELECT * FROM koments WHERE `id` = '{$_GET['id']}'", $connect) or die(mysql_error());
Age1869
Po zastosowaniu się do Waszych uwag (za które serdecznie dziękuję) wszystko działa dobrze, a ja przerzuciłem się z NotatnikaSP na PSPad'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.