Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Skrypt z dobrze zrealizowaną koncepcją OOP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Cześć,

Moglibyście zasugerować jakieś skrypty, w których prawidłowo byłoby zastosowane OOP? Chciałbym OOP zobaczyć w czymś praktycznym i czymś co korzysta z więcej niż jednej klasy, ale by ten skrypt nie był aż tak znowu rozbudowany jak np. phpBB czy Joomla.

Tak sobie przeglądam np. phpclasses.org ale albo są to pojedyncze klasy (a ja chciałbym również zobaczyć ich wykorzystanie w średnio-rozbudowanym projekcie) albo no po prostu nie wiem, czy dany skrypt jest prawidłowo (zgodnie z zasadami dobrego kodowania) napisany.
wdev
To może od razu coś praktyczniejszego niż same tylko obiekty? Polecam zapoznanie się z prostym przykładem modelu MVC:
Simple MVC framework, chociaż jak go kiedyś czytałem, to nie pasowało mi trochę rzeczy, no ale lepsze to niż nic.

Może też warto zrobić np. tutorial z Symfony? Z tego co pamiętam, to w miarę bezboleśnie wprowadza w obiekty, nie musisz w końcu przeglądać całego frameworka, a tylko jak niektóre klasy ze sobą współpracują.

Powodzenia
konrados
Na razie to ja jedynie chcę "zobiektować" mój istniejący serwisik - np. obsługę użytkowników (rejestracja, logowanie etc), posty użytkownika też chciałbym przechowywać jako obiekty itd. Za MVC wezmę się później smile.gif

Edit:
Hej, no weźcie coś zarzućcie... to na pewno lepsze będzie niż czytanie teoretycznych rozważań na temat oop smile.gif Skrypty nie muszą być super przydatne - chodzi o jakiekolwiek skrypty, w których oop jest prawidłowe i które używają bazy danych. Na pewno znacie takich wiele smile.gif
wdev
No więc podstawą obiektów jest to, że się nie wrzuca paru obiektów w gotowy skrypt winksmiley.jpg

To musi być dobrze działająca maszyna składająca się ze współpracujących obiektów. Zaczynasz od tego, że tworzysz obiekt "strona" a później rozwijasz dalej. A jeżeli chodzi o same dobrze zrobione klasy, to polecam zapoznanie się ze "wzorcami projektowymi", pogooglaj i się rozejrzyj, jest mnóstwo artykułów.

Jest też świetna książka "Guide to PHP Design Patterns" Sweata, ale nie wiem czy ukazała się po polsku. Angielską można np. na Amazonie kupić.
konrados
Cytat
No więc podstawą obiektów jest to, że się nie wrzuca paru obiektów w gotowy skrypt

Mówiąc "skrypt" nie miałem na myśli jednego pliku.

O wzorcach projektowych czytałem.

Mi chodzi właśnie nie o czytanie jakichś filozoficznych rozważań, tylko o nieco większy skrypt i wykorzystanie obiektowości w praktyce.

Do tej książki, którą zapodałeś, spojrzę. Szczególnie, że jest na chomiku smile.gif eeee, oczywiście miałem na myśli amazon:)

Dobra, widzę, że jakoś to moje pytanie nie znalazło gorącego odzewu.

Dzięki wdev za odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.