Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z include, linkami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Papub
Witam serdecznie.
Przedstawię strukturę mojej strony. index.php z divem do którego wczytywana jest zawartość funkcją php include(). Link o budowie index.php?p=dodaj_artykul. We wczytywanej zawartości mamy znowu linki ale już nie mogę użyć takiej budowy linku jak powyżej index.php?p=edytuj_artykul (żeby się zmieniał górny adres w przeglądarce) bo nie działa tylko muszę wpisać edytuj_artykul.php i wtedy strona wskazywana przez link jest otwierana w tym divie. Może i bym to przeżył ale dlaczego wszystkie linki które są w includowanym divie otwierają się w divie a nie powodują przeładowania całej strony.
fr33d0m
  1. $p = $_GET["p"]; //pobiera wartość po ?p=
  2.  
  3. if ($_GET["p"] == "edytuj_artykul") //jesli: p=edytuj_artykul to:
  4. {
  5. header("Location: ./edytuj_artykul.php");
  6. }

przykladowy link:

1. <a href="/index.php?p=edytuj_artykul">edytuj</a>

W powyższym przykładzie dodawanie końcówki .php jest zbędne i jest przeładowywana cała strona. Za pomocą include() jedynie doklejasz fragment strony czy kodu.
Papub
tylko ogólnie nie czaje co to robi. Ja nie chce żeby mnie przekierowało do edytuj_artykul.php tylko żeby mnie znów przekierowało na index.php z p=edytuj_artykul i includowalo edytuj_artykul.php. Wrzuciłem ten Twój kod i ciągle rozchodzi się o to że do góry sie nie zmienia z index.php?p=dodaj_artykul na index.php?p=edytuj_artykul.
drakos
Sprawdź coś w tym stylu. W zależności co masz w $_GET includuje odpowiedni plik.
  1. switch($_GET['p']){
  2. case 'dodaj_artykul':
  3. include_once('dodaj_artykul.php');
  4. break;
  5. case 'edytuj_artykul':
  6. include_once('edytuj_artykul.php');
  7. break;
  8. default:
  9. include_once('home.php');
  10. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.