Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Edycja i dodanie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jdwind
Witam, może problem banalny, ale zatrzymał mnie z nauką. Chodzi o to, że w jednym skrypcie chcę zrobić dodanie albo edycję osób z bazy. Mam tabelę osoby, w której są: imie_nazwisko | czy_aktor | czy rezyser a wartości dla nich to np. Jan Kowalski | 0 | 1 . Teraz w skrypcie chciałbym, żeby - zależnie, czy edytuję dane czy dodaję, było tak: dla imie_nazwisko pobiera mi id osoby i w polu tekstowym wypisuje nazwisko (a jeśli dodaję, to pole puste), natomiast dla czy_aktor i czy_rezyser dostępne były dwie listy rozwijane z wartościami 0 i 1 (jeśli edytuję osobę, powinno być pobrane z bazy 0 albo 1 dla odpowiednich pól, jeśli dodaję domyślnie zaznaczone 0 albo pusta wartość z wpisem np. Czy aktor, Czy reżyser). Mam nadzieję, że nie zakręciłem za bardzo pytania.
Pozdrawiam
EDIT
w zasadzie wartości nie mają jakiegokolwiek znaczenia, bardziej zależy mi na zrozumieniu istoty działania, bo to jak na razie stanowi dla mnie największy problem.
Brick
Trochę ten opis zakręcony jest, ale zakładam że chodzi ci o standardowe działanie skryptu:
1. Wyświetlamy tabelkę z osobami
2. Dodajemy lub edytujemy nową osobę
3. Usuwamy istniejącą osobę

Dodanie lub edycja rekordu:
a) Pokazujemy formularz z odpowiednimi polami
b) Po wysłaniu formularza sprawdzenie wpisanych wartości
c) Jeżeli OK to insert do bazy
d) Jeżeli nie OK to powrót do formularza i komunikat o błędzie

Przy edycji rekordu jest ta różnica, że pobierasz dane z bazy dla określonego ID i wstawiasz je do formularza. Np:
<input type=text name=osoba value='$osoba'>
Gdzie $osoba to nazwisko osoby pobrane z bazy.
No i przy edycji zamiast insert robisz update.

Jeżeli o to ci chodzi ale nie wiesz jak to w praktyce zrobić to wstawię jakis prosty skrypt, który to zobrazuje.
Jdwind
Tak, zgadza się, tylko ja pisałem, że właśnie nie używam pól tekstowych tylko listy. I miałem zagwozdkę, jak pobrać dane (0 nie jest aktorem, 1 jest) i wyświetlić w liście - ale pozycje niepowtarzające się. Najpierw próbowałem z GROUP BY i to nie byłoby złe, tylko doszedłem do wniosku, że po co odpytywać bazę, żeby uzyskać dwie wartości - 0 i 1? No i dałem rozwijaną listę z dwiema wartościami option, natomiast samą bazę pytam na początku skryptu, więc wiem, czy przy danej osobie jest 0 czy 1 i nie było sensu znowu sprawdzać. Wiem, że to pewnie pokręciłem, no ale grunt, że mi działa smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.