Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ie] Jaka sztuczka jest najlepsza, żeby strony działały zgodnie ze standardami w ie?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
olkaa
Teraz już chyba nie warto stosować "sztuczek" do IE6.

Jakie sztuczki są najlepsze, żeby strony www działały zgodnie ze standardami w3c? IE7, IE8, IE9

- tworzenie odrębnych arkuszy dla ie7 i ie8
- biblioteki deana edwardsa
- hasLayout

lub coś innego?
erix
Cytat
żeby strony www działały zgodnie ze standardami w3c? IE7, IE8, IE9

Ostatniego można w sumie wykreślić, przedostatniego też (zachowuje się PRAWIE jak korzystające ze standardów), IE7, to taki IE6 na sterydach...

Cytat
- tworzenie odrębnych arkuszy dla ie7 i ie8
- biblioteki deana edwardsa
- hasLayout

lub coś innego?

I jakiej odpowiedzi od nas oczekujesz? trochę dziwne zadane pytanie - przy IE nie ma najlepsze. Ma działać; najlepsze są przy przeglądarkach, a nie fajerce z pogrzebaczem (no od IE8 można powiedzieć, że jest w miarę normalnie).
Mephistofeles
IE 9 ma podobno największą zgodność z HTML 5 ze wszystkich przeglądarek... Czasy pamiętnej 6 powoli przemijają smile.gif.
starach
~Mephistofeles: Zanim kochani developerzy z M$ nie wprowadzą jakiejś aktualizacji, która wszystko spier****...

CSS Reset Erica Meyera w dużej mierze załatwia sprawę zgodności. Potem jeszcze tylko wymieniony przez ciebie hasLayout + oddzielne arkusze w komentarzach warunkowych i to właściwie wszystko. Do efektywnych interfejsów używam jQuery UI, które też zdejmuje ze mnie niepotrzebne problemy ze zgodnością.
kamil4u
Najlepszym rozwiązaniem jest nauczyć się "myślenia IE", wszystkie inne metody to tylko przepisanie odpowiednich operacji na zgodnych z W3C. Jest to ważne szczególnie przy JavaScript, gdzie biblioteki czasami mogą nie wystarczać smile.gif

Poza tym w niektórych przypadkach myślenie IE jest lepsze(logiczniejsze) od tego od W3C.

Pamiętajmy, że za czasów IE6 to właśnie IE==internet(dla większości ludzi), więc to on ustalał standardy,a firma pewnie chciała zachować takie myślenie(IE7). Zauważono jednak, że traci popularność i zaczynają poprawę(IE8 i IE9). Więc jeszcze kilka lat i nie trzeba będzie zbyt dużo zmieniać smile.gif- jednak na dzień dzisiejszy warto się nauczyć różnic między przeglądarkami.
Volume
Poki XP nie odejdzie do lamusa, a wszystko wskazuje na to, że jeszcze pare lat może to potrwać, to niestety będzie trzeba się męczyć z dostosowywaniem styli dla IE6, to samo sie tyczy starszych wydan visty, ktora ma domyslnie ciagle niezadawalajacy IE7. Z reguly przecietny uzytkownik uzywa domyslnych przegladarek swoich systemow (choć ciągle się to poprawia).

Ja podchodze do sprawy tak, że jesli ktos uzywa starych wydan IE tzn ze zapewne nie wylacza tez JS - wiec co sie da to dla IE funduje w JS. No i oczywiscie stosuje oddzielne arkusze styli dla IE6, IE7.
thomson89
Ostatnio okazało się, że IE sypał strony ponieważ był jakiś kod Quirks (tryb?).

Tak poza tym, to jedna jest różnica w IE: margin: auto - czasami trzeba dać text-align: center;

Do IE nie robię nigdy osobnych arkuszy. Jak dotąd dodałem tylko w jednym miejscu komentarz warunkowy dla IE. Jeden element wysypywał stronę pod IE, a jak go nie było to się sypało pod Firefoxem i Operą.

Tak, IMHO, to IE jest najlepsza dla informatyków - ma najkrótszą nazwę biggrin.gif
Mephistofeles
Owszem, z tego co mi wiadomo IE (chyba nie tylko IE) przełącza się w tryb Quirks w przypadku błędnego doctype.
tehaha
Cytat(olkaa @ 3.11.2010, 13:04:37 ) *
Teraz już chyba nie warto stosować "sztuczek" do IE6.

To zależy:
1. do kogo kierujesz stronę i ile z tych osób może mieć IE6 (bo trzeba pamiętać, że w firmach gdzie pracują na XP, mają IE6 i przeważnie zablokowaną możliwość aktualizacji lub instalacji innej przeglądarki
2. jak klient się uprze, że musi być kompatybilność z IE6 to też trzeba:)

Cytat(olkaa @ 3.11.2010, 13:04:37 ) *
Jakie sztuczki są najlepsze, żeby strony www działały zgodnie ze standardami w3c? IE7, IE8, IE9

szczerze to wystarczy dobry kod, przez 2 lata pracowałem jako koder i w 99% przypadków nie było potrzeby dodania odrębnego arkusza do IE, za wyjątkiem ustawienia behavior dla IE6 aby naprawiać przeźroczystość PNG
erix
Cytat
99% przypadków nie było potrzeby dodania odrębnego arkusza do IE, za wyjątkiem ustawienia behavior dla IE6 aby naprawiać przeźroczystość PNG

To też zależy. Jest wiele bugów, które - mimo wszystko - wymagają dołączenia dodatkowego arkusza. Chyba że nie dbasz o walidację CSS, to wtedy się zgodzę. winksmiley.jpg
tehaha
oczywiście, że z walidacją - nie stosuje "magicznych" sztuczek, tylko zwykłe atrybuty css, chodzi mi o to, że te najpopularniejsze bugi pod IE6 da się ominąć w głównym arkuszu stylów

P.S. smile.gif np. jakie mimo wszystko wymagają dodatkowego arkusza?
erix
Wszystkie filtry, zoomy, double-margin-bug (chyba że serwujesz zwykłym przeglądarkom papkę z important tam, gdzie jest to niepotrzebne winksmiley.jpg).
tehaha
filtry kwalifikują się u mnie do niekompatybilnych kwiatków i ich nie używam, nie widzę sensu stosować czegoś co ułatwia mi życie pod nowymi przeglądarkami, a zatruwa pod starymi, efekty z kanałem alpha załatwiam przez pliki png, natomiast double-margin nie wymaga dodatkowego arkusza, wystarczy, że dodasz display:inline; dla tego elementu

important też nigdy nie stosuję bo też dla mnie taki kwiatek:D
norbis
Cytat(Mephistofeles @ 8.11.2010, 15:07:37 ) *
IE 9 ma podobno największą zgodność z HTML 5 ze wszystkich przeglądarek... Czasy pamiętnej 6 powoli przemijają smile.gif.

Dane trochę nieaktualne, najnowszy Chrome, Safari i FF biją na głowę. Osobiście nie mogę się doczekać czasów gdy 95% przeglądarek będzie wspierać HTML5 (pewnie 5 lat jeszcze), będzie można całkowicie zrezygnować z badziewnego i drogiego Flasha i tworzyć aplikacje o jakich nam nie śniło.

Osobiście do wymienionych już patentów dodałbym raphaeljs, z którym można robić cuda emulując obsługę SVG w IE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.