Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nasze pracowite dłonie.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lukaswoj
Witam wszystkich smile.gif

Jak Hydepark to Hydepark, a co smile.gif.

Chciałem was zapytać czy macie problemy podobne do moich.

Ja przed klawiaturą siedzę od 5 roku życia (początek to ZX Spectrum i nocne, wieczne próby wgrania Bomber Jacka a potem wielka radość i granie smile.gifsmile.gifsmile.gif ).

Są dni, w których najpierw w pracy 8h a potem w domu do północy siedzę i "klepię" w klawisze.

Ostatnio zaczynam odczuwać w dłoniach dziwne lekkie chwilowe bóle (w górnej części), to chyba ścięgna - niewiem może wreszcie się zmęczyły.

Mam wieczory, kiedy szczególnie coś mi doskwiera i idę spać bo pisanie mnie "boli". Myślę sobie, wstane rano, będzie ok i zazwyczaj tak jest smile.gif

Zaczynam sie na poważnie zastanawiać i martwić - co to będzie za 10 lat ? sad.gif

Macie podobne problemy ?

Może jakieś rady, czy iśc z tym do lekarza, jesli tak to do jakiego, może jakieś magiczne maści smile.gif. No niemam pojęcia, zapraszam do dyskusji.
invx
zalatw sobie podkladke pod klawiature, naprawde pomoze smile.gif
lukaswoj
To nie to. Podkładkę mam smile.gif

Generalnie już dawno temu pracuję maksymalnie ergonomicznie jak mogę.

Zazwyczaj całe moje ręce leżą na biurku (aż po łokcie), nadgarstki mam oparte na podkładce pod nadgarstki i tak to właśnie wygląda.

Myślę, że przy takim trybie życia, przy takiej pasji jaką mam - prędzej czy później można się spodziewać problemów tego typu i mnie to nie dziwi. Bardziej mam nadzieje na to, że uzyskam od was jakieś praktyczne rady smile.gif
scanner
Osobiscie po 16 latach przy klawiaturze/myszce/joysticku i kazdym innym manipulatorze jaki mi wpadł w ręce nie mam żadnych problemów. Nie używam, podkładek bo mnie wnerwiają, nie używam mousepada, no mnie wnerwia, nie używam łamanych i udziwnianych klawiatur. a o biurko opieram się w połowie długości przedramienia.

Jeśli odczuwasz takie dolegliwosci powinieneś jaknajszybciej zwrócić się z tym do swojego lekarza a ten powinien cie skierowac na badania specjalistyczne lub conamniej skierować na zabiegi "rahabilitacyjne" - masaże, nagrzewanie i gimnastyka dłoni.
lukaswoj
Cytat
Jeśli odczuwasz takie dolegliwosci powinieneś jaknajszybciej zwrócić się z tym do swojego lekarza a ten powinien cie skierowac na badania specjalistyczne lub conamniej skierować na zabiegi "rahabilitacyjne" - masaże, nagrzewanie i gimnastyka dłoni.

Będę musiał tak zrobić sad.gif
matys
Ja też nie używam żadnych podkładek, ani wymyślnych klawiatur. Siedze przed kompem po kilka godzin i wystarczy mi do tego cos do zjedzenia i wypicia biggrin.gif
Chewolf
Mi 'jak narazie' nie dokuczają żadne bóle no może czasem :wink: ale to jakieś malutkie :wink: Nie używam podkładek bo nie lubie.
DeyV
A może wystarczyłoby zatrzoszczenie się odrobinę o kondycję?
Trochę więcej gimnastyki, serię pompczek przed snem oraz parę wizyt na siłowni?
Większęść takich problemów związanych jest ze słabym ukrwieniem, które, zazwyczaj, prfzynajmniej w młodym wieku, można jeszcze regulować.
OFL
To poważna sprawa, również ja sugeruje Ci konsultacje lekarskie.
Nawyk niewłaściwego trzymania rąk na klawiaturze/myszce może na starość prowadzić do artretyzmu.
Bakus
Cytat
Osobiscie po 16 latach przy klawiaturze/myszce/joysticku i kazdym innym manipulatorze jaki mi wpadł w ręce nie mam żadnych problemów. Nie używam, podkładek bo mnie wnerwiają, nie używam mousepada, no mnie wnerwia, nie używam łamanych i udziwnianych klawiatur. a o biurko opieram się w połowie długości przedramienia.

Z kąś tą historyjkę znam...
Przed kompem spędziłem moich 11 lat... Jedyn co, to miałem przejściowe problemy z kręgosłupem, ale to przez nie wygodny fotel, który na szczęście już dość dawno temu zmieniłem... z całą resztą jest OK...
[ot]A co do masarzów... Z wielką chęcią poszedł bym na masarz tajski winksmiley.jpg[/ot]
Foxx
Już pewnie się zdecydowałeś na lekarza, ale jeśli nie to pomogę Ci:
podobe objawy miał mój znajomy i okazało się że to zespół cieśni nadgastka - bardzo nieprzyjemna i poważna sprawa, leczona operacyjnie.
Do lekarza!
Paul
Cytat
masarzów

:arrow: masarz - to rzeźnik

:arrow: masaż - to masaż smile.gif

PS. sry, ze sie czepiam winksmiley.jpg
scanner
Cytat
Cytat
masarzów

:arrow: masarz - to rzeźnik
PS. sry, ze sie czepiam winksmiley.jpg
Niue czepiasz się. A Bakuś się nie pomylił, on tylko lubi troche hardcore'u tongue.gif
mick
Cytat
zespół cieśni nadgastka

Ja mam klawiaturę pewnego znanego producenta :-) , która jest reklamowana właśnie pod kątem walki z tą dolegliwością (ukośny układ klawiszy) i w sumie jest lepiej.
Poza tym trochę ruchu nie zaszkodzi winksmiley.jpg
Sh4dow
Proponuje znalesc sobie jakies male ciezarki i od czasu do czasu poruszac raczkami. Albo taka sprezyne do zaciskania dloni (niepamietam jak sie to nazywa) tez pomaga jak masz przemeczone rece od pisania.
Podnoszenie ciezarow (ciezarek jasne pelne winksmiley.jpg ) tez moze byc dobre, ale brzuch rosnie
Bakus
Cytat
hehehe... hardcore questionmark.gif czemu nie... winksmiley.jpg
A tak co do błędów ortograficznych, to muszę przyznać, że ostatnio coraz częściej mam wątpliwości jak co się pisze :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.