Mam skrypt rejestracji/autoryzacji/logowania i wszystko hula...docelowo napisałem skrypt który przy rejestracji dodaje "polecającego".
Działa to na zasadzie typu: id mojego użytkownika to 69...ślę do drugiej osoby linka register.php?id_c=69 (dane wędrują do cookie itp itp - mniejsza o to) i nowo zarejestrowana osoba (o id np. 75) ma na końcu w tabeli id polecającego...czyli to 69.
Więc załóżmy, że tabela wygląda np. w taki sposób:
Kod
|| id || login || pass || email || id_polecajacego ||
72 , arq , asd , asd@o2.pl , 71
72 , arq , asd , asd@o2.pl , 71
Czyli: użytkownik o id 69...rozesłał swojego linka do x osob, które sie zarejestrowały i mają jego id....
I tu teraz ta masakra.... jak stworzyć zapytanie, które będzie zwracało wynik w postaci "ala rankingu" - które by zliczało ile jest najwięcej id_polecających o tej samej wartości i podawało sumę...i przypisywało ich konkretnego właściciela:
1 MIEJSCE W RANKINGU: romek -> który zaprosił aż..2 osoby...
2 MIEJSCE W RANKINGU: marek -> który zaprosił 1 osobe...
Prosze o pomoc...już tyle sie przy całym skrypcie natrudziłem, a z tym nie jestem w stanie sobie poradzić.