Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: first czy one ??
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
invx
chce na logotypie umiescisc napis w stylu "Pierwszy polski system (...)". i mam problem z przetlumaczeniem na angieski slowa pierwszy, bo pierwszy to powinno byc first, ale ladnije bylo by one, i czy mozna na logotypie zamiast first umiescic one. questionmark.gif czy to bedzie poprawne, bo mi sie wydaje ze gdzies juz widzialem wlasnie one zamiast first.
wassago
"first" - inaczej byc nie moze.
Paul
one - to jeden

sam zobacz - "jeden polski system" brzmi troche inaczej niz "pierwszy polski system"....

W raze watpliwosci jezykowych
:arrow: http://slowniki.onet.pl/
invx
wiem ze one to jeden a first to pierwszy ale tak graficznie lepiej by pasowalo one web system... niz first web system...
FiDO
Skoro Ci tak pasuje to sobie tak zrob, ale to jest niegramatycznie.
PMadej
nie wiem dla kogo ladniej? bo jak dla mnie to napisanie one web system bedzie swiadczylo tylko o nieznajomosci jezyka angielskiego.
Sh4dow
roznica miedzy napisem
'one web system', a 'One - web system' jest taka z w pierwszym jest to zdanie niegramatyczne, a w drugim nazwa systemu to 'One' wiec bedzie ten wyraz traktowany jako nazwa wlasna. Co moze rozwiazac spor pomiedzy gramatyka i estatyka
mozna dac oczywiscie opis:
One - the first web system by invx
Albo nazwa WebOne. proponuje kombinowac z nazwami. troche artyzmu i kombinatoryki albo jak kto woli wariacji na zbiorze slow.
Milej zabawy :]
mr_therion
nie to, ze się czepiam ale tak czasem powstają niedorzeczności, że coś jest ładniej zamiast funkcjonalniej(zgodnie z prawdą). Pierwszy a jeden ma spory rozdzwięk. Jeżeli problem merytorycznie nie ma żadnego znaczenia, to rób jak chcesz.
tiraeth
#1 Polish system (...) questionmark.gif
Jabol
Cytat
#1 Polish system (...) questionmark.gif
wiecie, nie znosze jak w nazwach pojawiają się jakieś dziwaczne znaki (_, #, % itp, powiedziałbym znaki takie, co zazwyczaj mają jakieś znaczenie w programowainu)... Bardzo mnie to denerwuje (to tylko tak mówie za siebie)...
Miożna by oczywiście napisać 1. Polish ..., ale to by skoleji sugerowało, że jest on najlepszy (jak zresztą każde użycie jakiejkolwiek formy jedynki), więc osobiście po prostu zrezygnowałbym z pisania pierwszy.
Paul
Cytat
1. Polish

lepiej bedzie

1st Polish
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.