Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Rozwalona strona w IE8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smietek
Czy mógłby ktoś mi powiedzieć, dlaczego poniższy kod rozwala stronę na IE8 (prócz tego, że IE to nasienie szatana i zmora webdesignerów) oraz jak to naprawić?
Na wszystkich innych przeglądarkach strona działa perfekcyjnie, a na IE "Główna część strony" jest poniżej "Bocznego menu", chociaż powinno być na równi z nim.

1. <div id="topMenu" style="position: fixed; top: 0px; left: 0px; width: 100%; z-index: 100;">Jakieś dane</div>
  2. <div id="topMenu_placeHolder" style="position: relative; top: 0px; left: 0px; width: 100%; visibility: hidden;">Jakieś dane</div>
  3. <div id="gameZone" style="position: relative; left: 0px;">
  4. <div id="leftMenu" style="position: fixed; left: 0px; width: 12%; z-index: 100;" class="style">Boczne menu</div>
  5. <div id="leftMenu" style="position: relative; left: 0px; width: 12%; float: left; visibility: hidden;">&nbsp;</div>
  6. <div id="gameContent" style="float: left; width: 88%;">
  7. Główna część strony
  8. </center>
  9. </div>
  10. </div>

CuteOne
dodaj sobie wartości width:
<div id="leftMenu" style="position: fixed; left: 0px; width: 12%; z-index: 100;" class="style">Boczne menu</div>
<div id="leftMenu" style="position: relative; left: 0px; width: 12%; float: left; visibility: hidden;">&nbsp;</div>
<div id="gameContent" style="float: left; width: 88%;">

112%...
smietek
Cytat(CuteOne @ 28.11.2010, 17:15:01 ) *
dodaj sobie wartości width:
<div id="leftMenu" style="position: fixed; left: 0px; width: 12%; z-index: 100;" class="style">Boczne menu</div>
<div id="leftMenu" style="position: relative; left: 0px; width: 12%; float: left; visibility: hidden;"> </div>
<div id="gameContent" style="float: left; width: 88%;">

112%...

Zauważ że pierwszy leftMenu (zły ID dla drugiego to moja pomyłka) ma z-index ustawiony na 100 + ma position: fixed.
Chyba, że to ja źle ogarniam ten z-index (i wtedy drugi leftMenu jest niepotrzebny)

Odświeżam.
Czy ktoś może z tym pomóc, lub pokazać mi, jak zmienić dany styl gdy użytkownik ma IE8 (najlepiej bez wykorzystania JavaScriptu)?
Damonsson
Po pierwsze może IE bardzo nie lubi, złej rzeczy jaką jest kilka takich samych #ID. Nie wiem o co chodzi z tą pomyłką, może po prostu zmień to?
Po drugie nie jestem wróżką i jestem leniwy, nie chcę mi się sprawdzać jak to wygląda w praktyce, więc miło byłoby gdybyś wstawił gdzieś przykład
Po trzecie skoro coś jest poniżej, to znaczy iż pewnie jest za szerokie, albo IE to tak interpretuje.

Tak:
  1. <!--[if IE 8]>
  2. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="ie8.css" />
  3. <![endif]-->
smietek
Problem rozwiązałem sam dodając do menu z position: fixed dodatkowy float: left;
Do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.