Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Dzienne statystyki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

chcę zrobić dzienne statystyki na zasadzie tabeli w której każdy rekord to nowy dzień. Będą się tam znajdowały odpowiednie pola numeryczne, które po odpowiedniej akcji na stronie będą się zwiększały o 1. Teraz mam pytanie odnośnie sposób realizacji:

W jaki sposób zrobić, aby co dzień dodawały się do innego rekordu ? jest może do tego jakiś konkretny sposób funkcja ? czy trzeba za każdym razem obliczać samemu datę początkową - obecną datę podzielić przez czas jednego dnia i wtedy wyjdzie numer rekordu ?

Oraz czy powinno się dynamicznie w skrypcie dodawać nowe rekordy, czy może stworzyć tabele i samemu walnąć z 10 000 rekordów, a później w skrypcie robić tylko update rekordu w zależności od daty?

pozdrawiam
phpion
Dodaj sobie pole typu DATE, w którym będziesz przetrzymywał datę statystyk w danym rekordzie. Możesz uczynić to pole kluczem głównym, ale ja osobiście preferuję i tak dodanie standardowej kolumny id. Jeżeli te statystyki będziesz aktualizował raz dziennie to wystarczy robić INSERT - nie musisz sprawdzać czy dane istnieją bo nie powinny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.