Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html]Strona na serwerze wyświetla ilustrację z dysku klienta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
zastanawiam się, czy można napisać taki skrypt, który wygląda tak:
1. Jest pole type="file"
2. Gdy wybierzemy jakiś plik z dysku (obrazek), to wówczas wyświetlała by się on poniżej. Z tym, że obrazek nie byłby pobierany z serwera, a z dysku klienta.

Obecnie pracuję na Linuxie, więc wiem, że na tym OS'ie to nie zadziała (co nie było trudne do przewidzenia, bo ścieżki w Lin mają postać, np. "/home/cośtam/..."), ale interesuje mnie, czy jest to możliwe w Windowsie, do którego nie mam dostępu i nie mam jak tego sprawdzić.

Czy na Win można odwołać się do pliku znajdującego się na dysku lokalnym usera?
Z góry dziękuję za odpowiedź smile.gif
grzemach
ogólnie w windowsie, można takie rzeczy robić, jednak MS blokuje coraz więcej ich smile.gif.

A tak poważnie, wydaje mi się że za pomocą JS powinno się to udać nawet na linuksie. Jeśli nie, to możesz spróbować ajax i wrzucać do jakiegoś katalogu TMP, tam je obrabiać/pokazywać użytkownikowi itp. Fakt, że nie będzie to ten efekt co Ci chodzi, ale chyba pewnego innego rozwiązania nie będzie.
CuteOne
To wyobraź sobie taką sytuacje:

Szef pewnej dużej firmy wchodzi na Twoją stronę i nic nie klikając automatycznie wysyła do Ciebie to co chcesz - np. poufne dane zapisane w xsl, exe, vat, kat i co tam jeszcze ma na dysku...

Innymi słowy dobrze, że nie można robić podobnych rzeczy [przynajmniej oficjalnie smile.gif] bo każdy komputer był by podwórkiem do spacerowania dla "hakerów"

Reszta jak wyżej kolega wspomniał pobierasz plik - robisz miniaturke i pokazujesz użytkownikowi (np. poczta wp.pl ma taki mechanizm)

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.