Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQUERY + AJAX + JS]dodawanie rekordu bez przeładowywania
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
breaked
Witam,
Korzystałem z tego skryptu.

Gdy wstawiłem to na głównej stronie, to mi wszystko działa. Stronę tworze tak, żeby nie trzeba było jej przeładowywać.

I teraz pojawił się problem, gdy z menu głównego wybiorę opcję, pokaże mi się inna strona, na której umieściłem formularz. I po kliknięciu na 'submit' strona nie powinna się przeładowywać. Lecz się przeładowywuje, a rekord się nie zapisał do baze ;/

Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi i że ktoś mi pomoże smile.gif
PawelC
ja mam coś takiego:
  1. function dodajRekord()
  2. {
  3. var tytul=$('#tytul').val();
  4. var temat=$('#temat').val();
  5.  
  6. $.post('dodajRekord.php',{tytul:tytul,temat:temat},function(msg){
  7. alert(msg);
  8. });
  9. }

A w formularzu na submit daje onclick="dodajRekord();return false;" i nie ma szans żeby nie działało. Oczywiście w pliku dodajRekord.php pobierasz dane $_POST smile.gif Efekt jest taki, że rekord doda, i co najważniejsze bez przeładowywania. Aha ważne jest, aby w wypadku jQuery dać link w head do biblioteki. W pliku dodajRekord.php musisz wyświetlić wynik dodawania do bazy, że dodano, lub nie dodano, to wyświetli Ci jego wynik w alert(msg);
breaked
to też nie działa, w sensie, że jak w tej podstronie kliknę na submit, a akcja formularza jest "#" to sie strona przeładowywuje, a nie powinna ;/

może dam linka, do strony, będzie lepiej..

http://www.test.npdo.pl

login: demo
hasło: demo

i po zalogowaniu kliknij w poczta, potem nowa wiadomość i spróbuj wypełnić formularz.
PawelC
Wywal z action # smile.gif jak ja to dam, to też mi nic nie działa i przekierowuje mnie na np admin.php# w ogóle, jakoś dziwnie masz wszystko zrobione.
breaked
jak wywale # jest to samo.. coś jeszcze popróbuje..
PawelC
No to coś masz nie tak, bo ten kod co masz w mail.js u mnie działa, bez problemu.
breaked
właśnie nie o to chodzi, nie wiem jak to wytłumaczyć...

u mnie też działa, ale na stronie głównej. w poczcie już nie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.