Cytat(Mephistofeles @ 5.12.2010, 20:27:08 )

1. Menu z tematami? Nie prościej pobierać po prostu tematy z jakiejś kategorii?
2. Zwykły select z joinami, from tematy join uzytkownicy
3. Ustaw cascade przy onDelete, a posty się same skasują.
Poza tym zajrzyj do gotowych skryptów, choćby phpBB, wiem, że to skomplikowane, ale pewne rzeczy można nawet po samej strukturze bazy załapać.
1. Wiesz to ma być na zasadzie wyświetlającej się listy tematów... Nie tak jak tu że jakieś podkategorie itd... tylko temat do wątku i nic więcej...
2. Czyli ominąć relacje całkowicie i polecieć w selectach...
3. Dzięki bardzo.
Mam dodatkowe pytanie. Robię skrypt który ma mi z każdym tematem tworzyć tabelę w bazie gdzie będą przechowywane posty...
Na razie bez userów itd...
Tworzenie bazy danych... (zmienna post jest brana z formularza wcześniej w którym piszę tylko nazwę tematu i pierwszy post...)
<?php
mysql_connect("localhost","db_user","db_password") or
die ("Nie dla Ciebie te informacje :)");
$sql1="create table if not exists t_".$_POST['topic']."(
id int(11) NOT NULL auto_increment,
post text(3000) NOT NULL,
PRIMARY KEY (id))";
echo('Temat został poprawnie założony...') ?>
Teraz tak :
1. Zmienna post po przesłaniu pisze mi tylko pierwszy wyraz... Jak to obskoczyć a jeżeli będzie dodawać mi np "_" to jak odwrócić ten proces gdy będę chciał odczytać nazwę tematu (w tym przypadku nazwę tabeli

)... - wiecie zapewne że jak będzie topic ="dwa wyrazy" - to będzie się wszystko sypać...
Jak widać wszystkie tabele z tematami do forum zaczynają się z przedrostkiem t_ (nie przeszkadza to w działaniu skryptu).
Proszę o pomoc...
Cytat(Prezi2907 @ 6.12.2010, 00:27:08 )

1. Wiesz to ma być na zasadzie wyświetlającej się listy tematów... Nie tak jak tu że jakieś podkategorie itd... tylko temat do wątku i nic więcej...
2. Czyli ominąć relacje całkowicie i polecieć w selectach...
3. Dzięki bardzo.
Mam dodatkowe pytanie. Robię skrypt który ma mi z każdym tematem tworzyć tabelę w bazie gdzie będą przechowywane posty...
Na razie bez userów itd...
Tworzenie bazy danych... (zmienna post jest brana z formularza wcześniej w którym piszę tylko nazwę tematu i pierwszy post...)
<?php
$sql1="create table if not exists t_".$_POST['topic']."(
PRIMARY KEY (id))";
Teraz tak :
1. Zmienna post po przesłaniu pisze mi tylko pierwszy wyraz... Jak to obskoczyć a jeżeli będzie dodawać mi np "_" to jak odwrócić ten proces gdy będę chciał odczytać nazwę tematu (w tym przypadku nazwę tabeli

)... - wiecie zapewne że jak będzie topic ="dwa wyrazy" - to będzie się wszystko sypać...
Jak widać wszystkie tabele z tematami do forum zaczynają się z przedrostkiem t_ (nie przeszkadza to w działaniu skryptu).
Proszę o pomoc...
Problem rozwiązany

Poszukałem w manualach o trim() i fajne żeczy wyczytałem przy okazji

<?php
$sql1="create table if not exists t_".str_replace(' ','_',$_POST['topic'] "(
PRIMARY KEY (id))";