Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki tekstowe jako nosnik danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bregovic
Jestem w trakcie pisania cms'a - aktualnie planuje aplikacje. Doszedlem chyba slusznie do wniosku ze bede musial napisac api dla obslugi danych - aby system byl jak najbardziej przenosny i elastyczny - i tu pojawia sie moje pytanie: czy powinienem w ogole brac pod uwage pliki tekstowe jako nosnik informacji? Jezeli np na serwerze nie ma zaistalowanej zadnej bazy dnych...

Czy w ogole oplaca sie marnowac czas na pisanie parsera sql'a tak zeby w wypadku uzycia plikow mozna wciaz uzywac tego samego api - z sql'em?

Generalnie, jakie sa opinie na temat uzycia plikow do zachowywania danych?
switch
To wszystko zależy ile danych chcesz tam wprowadzać. Jeżeli to ma być kilka newsów itp to takie rozwiązanie Ci wystarczy. Na pewno lepiej jest użyć bazy MySQL, gdyż być może serwis się rozrośnie i oszczędzisz sobie póżniej pracy, ale tak naprawdę to jest to zależne od ilości danych jakie chcesz wprowadzać. 8)
bregovic
Chodzi nie o to jakie ilosci danych ja chce wprowadzic - a uzytkownik mojego cms'a. Nie moge wiedziec ille danych beda chcieli przechowywac admini uzywajacy mojego systemu - i powinni oni sami zdecydowac co wybrac do przechowywania danych - baze danych czy cos innego.

Pytanie jest raczej co do tego czy w ogole system plikow jako takich jest jeszcze rozwiazaniem o ktorym nalezy pamietac chcac pisac jak najbardziej optymalne api do zazadzania danymi?
scanner
na upartego można stosowac pliki. Jednak jest to dośąć zawodne, a z tego co zaobserwowałem np. na przykładzie np. statystyk IStat - im większa oglądalność tym częściej się pliki wywalają.
bregovic
hmm... tez mam takie doswiadczenia. chyba jednak odpuszcze sobie produkcje parsera sql :D
Cudi
Nie wiem czy słyszałeś o SQLite, baza danych zapisująca dane w plikach tekstowych, wbudowana php (od wersji 5.0), nie potrzebująca osobnego serwera. Wersja 5.0 zbliża się wielkimi krokami, także nie wiem czy tworzenie własnego parsera SQL obpłacałoby się, skoro jest już gotowe, działające i sprawdzone rozwiązanie, na dodatek wbudowane w php, a nie napisane w php (przez co napewno jest o wiele szybsze niż każdy parser stworzony w php). Juz lepiej uwzględnić SQLite jako jedną z możliwych baz danych (możesz pobrać moda php_sqlite dla php 4.x ze strony http://snaps.php.net/win32/PECL_STABLE/php_sqlite.dll)
bregovic
tak, tak, oczywiscie ze slyszalem o SQLite - zreszta uzywam go :)
swietna psrawa. co do plikow to juz je sobie odpuscilem - wczoraj napisalem wspolne api do mysql i sqlite - jak bedzie trzeba to moge latwo dopisac wiekszosc innych ;)
ale dzieki za pomoc ;)
rze-X-nik
Ja tam napisałem takiego CMSa na plikach i wygodnego admina. Taki tandem sprawdza sie calkiem niezle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.