tikime3
19.12.2010, 15:22:07
1. o tym z jakiego pliku otwarto dany plik php?
2. z jakiego LINKU otwarto dany plik php?
Powiem tak... mam dane zapisane w pliku tekstowym. Są to dane PELE-MELE.
Po wypełnieniu ankiety wszystko pakuje mi się do pliku dane.txt - oddzielacz rekordów to np. xxxxx
I teraz tak. Na stronie głównej mam schemacik który rozbija dane z tego pliku dane.txt i wyświetla
tylko pierwszy rekord z każdego "wpisu" -> imię i nazwisko tego kto się wpisywał...
i teraz chcę zrobić coś takiego, że po kliknięciu na link... który właśnie został zrobiony
przez mój skrypt... otworzy się strona z dokładnym opisem odpowiedzi udzielonych przez danego delikwenta...
tylko jak mam to wykonać technicznie? przecież informacje o poszczególnych LUDZIACH nie są
trzymane w osobnym pliku tylko w jednym wspólnym... po prostu jak mam dać znać
INTERPRETEROWI TABLICY POBRANEJ Z PLIKU DANE.TXT... że interesuje mnie przeglądanie
danych akurat tego a nie innego kolesia? JAK MAM ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM?
CZY MUSZĘ ROBIĆ SPECJALNY FORMULARZ? I np. trzeba bedzie zaznaczyć osobę O KTÓREJ INFORMACJE MAJĄ SIĘ WYŚWIETLIĆ?
Dzięki za pomoc :-)
darko
19.12.2010, 16:10:44
Ad 1 $_SERVER['SCRIPT_FILENAME']
Ad 2 $_SERVER['HTTP_REFERER '] . $_SERVER['REQUEST_URI'];
Jeśli chodzi o rozwiązanie techniczne to polecam użycie bazy danych + odpowiedni formularz i zapisywanie następujących danych:
- imię, nazwisko (jeśli musisz)
- adres e-mail (po którym możesz identyfikować respondenta)
- odpowiedzi
- adres ip maszyny użytkownika
- data
- opcjonalnie nazwa przeglądarki
Poruszanie po pliku staje się z czasem niewygodne, zwłaszcza dla dużej ilości danych. Jeżeli natomiast musi to być koniecznie plik to dane zapisuj w określonym (uporządkowanym) formacie i identyfikuj poszczególne sekcje po np. adresie e-mailowym delikwenta (oczywiście wcześniej sprawdzaj poprawność formatu adresu mailowego). Możesz też generować unikalny identyfikator respondenta na podstawie jego danych. Jeśli będziesz miał uporządkowaną strukturę w pliku tekstowym i w jasno określony sposób będzie można zidentyfikować określoną osobę, to już nie jest problem z wyciągnięciem udzielonych przez niego odpowiedzi. Ogólny schemat postępowania wygląda tak:
- zidentyfikuj delikwenta (pobierz jego identyfikator lub e-mail)
- znajdź sekcję w pliku przypisaną do niego (szukasz w pliku linia po linii identyfikatora)
- pobierz określoną ilość wierszy z danymi o udzielonych odpowiedziach (znów fgets w pętli o ustalonej liczbie przebiegów)
- obrób każdy wyciągnięty wiersz (sformatuj odpowiednio)
- wyświetl dane