Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]co robię źle?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tikime3
jak się zapisuje rekrody do tabeli w bazie danych?
Mephistofeles
Wykonując odpowiednie zapytanie SQL.
Kostek.88
Najprostsze zapytanie:

1. mysql_query('INSERT INTO nazwatabeli VALUES("pierwsza_wartosc", "druga")');

PS. Oczywiście zadbaj o odpowiednią konstrukcję tabeli, do której będziesz wstawiał nowy rekord. Moje zapytanie jest do tabeli o 2-ch polach.
lord2105
to teraz pojechales po bandzie, zero opisu zero niczego odp prosta:
  1. INSERT INTO posts (kto,co,kiedy) VALUES ('Mephistofeles','glupota','13 minutes befor my post')
Kostek.88
W sumie ja nigdy nie piszę nazw pól tabeli w nawiasie, bo jak potem przyjdzie lekko bazę zmodyfikować, nawet zamienić kolejnością pola, to jest więcej modyfikacji.
Mephistofeles
@lord
A co miałem powiedzieć? Wystarczyło zajrzeć.
Kostek.88
Ludzie, przestańcie już z tą idiotyczną stroną. Nie każdy potrafi użyć Google i powinniśmy to uszanować. A jeśli zadanie tego pytania tu na forum wiązało się z lenistwem, to nie mamy obowiązku odpisywać...
skowron-line
Cytat(Kaloryfer @ 20.12.2010, 21:08:59 ) *
W sumie ja nigdy nie piszę nazw pól tabeli w nawiasie, bo jak potem przyjdzie lekko bazę zmodyfikować, nawet zamienić kolejnością pola, to jest więcej modyfikacji.

A nie wpisanie nazw pól nie jest równoznaczne z deklaracją inserta do wszystkich pól. A i kolejność pól też możesz mieć dowolną, ważne jest żeby się nazwy zgadzały
Crozin
Cytat
Nie każdy potrafi użyć Google i powinniśmy to uszanować.
Nieumiejętność użycia Googlea (czy też innej wyszukiwarki) jest... co tu dużo mówić: ułomnością, taką jak analfabetyzm czy dysleksja - to się "leczy", a nie szanuje.

Cytat
mysql_query('INSERT INTO nazwatabeli VALUES("pierwsza_wartosc", "druga")');
Rozszerzenie MySQL (mysql) jest przestarzałe i nie warto z niego korzystać. Skorzystaj z PDO.
Kostek.88
Cytat
A nie wpisanie nazw pól nie jest równoznaczne z deklaracją inserta do wszystkich pól.

Masz rację.

Cytat
A i kolejność pól też możesz mieć dowolną, ważne jest żeby się nazwy zgadzały

Wydawało mi się, że kiedyś zrobiłem taki manewr i właśnie to powodowało błąd. Ale było to bardzo dawno temu i jakoś się tak nauczyłem... muszę chyba sobie mały test zrobić na jakimś przykładzie.

Cytat
Nieumiejętność użycia Googlea (czy też innej wyszukiwarki) jest... co tu dużo mówić: ułomnością, taką jak analfabetyzm czy dysleksja - to się "leczy", a nie szanuje.

Jak widzisz na ulicy człowieka upośledzonego, to co robisz? Śmiejesz się z niego, czy dajesz innym spokojnie go wyleczyć (bądź zminimalizować ułomność)? Ja nie staram się takich ludzi ośmieszać na oczach ok. 500 osób (być może tyle teraz przegląda to forum). Poza tym zaznaczyłem, że może to być spowodowane lenistwem. Zresztą nieistotne, nie kontynuujmy tego wątku.

Cytat
Rozszerzenie MySQL (mysql) jest przestarzałe i nie warto z niego korzystać. Skorzystaj z PDO.

Hmmm... a to nie tyczy się programowania obiektowego? Muszę się z tym zapoznać, bo widzę, że jest tam poruszony temat transakcji smile.gif Dzięki smile.gif
Mephistofeles
Nie porównuj upośledzenia do nieumiejętności szukania w Google, która jest podstawową umiejętnością opanowywaną przez każdego internautę.
Kostek.88
Cytat
Nie porównuj upośledzenia do nieumiejętności szukania w Google, która jest podstawową umiejętnością opanowywaną przez każdego internautę.

W poprzednim poście NIEMAL zostało to porównane do tego. Poza tym mówiłem też o lenistwie i myślałem, że jasno się wyraziłem, aby skończyć tę dyskusję. Chciałeś coś jeszcze dodać na temat PDO? Bo na tym skończyliśmy.
Crozin
@Kaloryfer: to zostało przeze mnie WPROST porównane do kalectwa, ułomności. I nie traktuj stwierdzenia faktu jako oznaki naśmiewania się.

Cytat
Hmmm... a to nie tyczy się programowania obiektowego?
Jeżeli przez "tyczenie się" masz na myśli obiektowy interfejs, to tak.
Cytat
Muszę się z tym zapoznać, bo widzę, że jest tam poruszony temat transakcji
Transakcje to element bazy danych (niektórych) i nie ma z samym sterownikiem (PDO, MySQLi, mysql_*) nic wspólnego.
batman
Ludzie. Szanujcie siebie i swój czas. Raportujcie takie perełki...

~tikime3
Zapoznaj się z tematem Kursy dla początkujących. Znajdziesz w nim odpowiedzi na wszystkie pytania.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.