jaco1410
3.01.2011, 23:50:34
Hej,
mam pytanie odnośnie mysql_insert_id a raczej jak jej wartość przenosicie w głąb formularza a raczej strony,
mój składa się z 5 kolejnych stron na którym są kolejne pytania odnośnie jednego zagadnienia mniej więcej wygląda to tak:
strona 1 - formularz 1:
nazwa szkolenia - wpisuje nazwę i id do tabeli szkolenia, oraz id_szkolenia do tabeli pytania za pomocą: mysql_insert_id
strona 2 - formularz 2:
pytanie - chce wpisać do tabeli pytania, do tego samego id co wpisałem z 1 strony (czyli przypisać do nazwy szkolenia)
strona 3 - formularz 3:
pytanie - chce wpisać do tabeli pytania, do tego samego id co wpisałem z 1 strony (czyli przypisać do nazwy szkolenia)
może ktoś podpowie jak najprościej to wykonać,
próbowałem metodę _post ale to działa tylko do kolejnej strony dalej gubi tą wartość może jest jakieś prostsze i jaśniejsze rozwiązanie
dzięki,
pozdrawiam
cycofiasz
4.01.2011, 00:00:41
Można użyć do tego sesji i zapisać numer id w zmiennej sesyjnej ($_SESSION).
Polecam jednak zastosowanie w formularzu pola typu hidden zawierającego id. Trzeba to pole konsekwentnie uzupełniać w kolejnych formularzach.
jaco1410
4.01.2011, 10:50:10
Dzięki za podpowiedź.
kod wygląda tak dodaje go do każdej strony i to działa.
pozdrawiam
<?php
$ukryteid = $_POST["ukryteid"];
echo $ukryteid;
?>
<?php echo '<input type="hidden" name="ukryteid" value='.$rekord['id_szk'].' >';
?>
wookieb
4.01.2011, 10:52:10
Zły pomysl. Uzytkownik zmodyfikuje Ci to id i jesteś w dupie.
jaco1410
4.01.2011, 20:44:30
a jak by mógł je zmodyfikować
Wysyłając dane z innym "ukryteid" np. poprzez CURL lub przygotowany wcześniej formularz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.